gluten

Jak gluten wpływa na organizm?

W codziennej diecie większości z nas znajduje się gluten. To naturalna mieszanka białek roślinnych, które pochodzą z produktów zbożowych. Zawartość glutenu różni się w zależności od rodzaju zboża. Szacuje się, że obecnie nawet co czwarty Polak może z przyczyn zdrowotnych lub własnych przekonań stosować dietę bezglutenową. W tym tekście sprawdzimy, jak gluten wpływa na ludzki organizm.

Czym jest gluten i jakie produkty go zawierają?

Gluten to mieszanka białek roślinnych, które znajdują się w wybranych zbożach. Przede wszystkim warto wymienić to pszenicę i jej odmiany, jęczmień, żyto, a także zanieczyszczony owies. To wszystko sprawia, że gluten obecny jest w wielu produktach spożywczych, które na co dzień wkładamy w sklepie do koszyka. To nie tylko pieczywo i ciasta, ale również mąki, kasze, piwa, płatki śniadaniowe, makarony, wybrane zupy i sosy, a także niektóre przetworzone dania. Producenci podają skład produktu na opakowaniu, a produkty bezglutenowe posiadają dodatkowe oznaczenie. Jest to ułatwienie dla osób, które z przyczyn zdrowotnych musiały wyeliminować te białka roślinne ze swojej diety.

Jak gluten wpływa na organizm?

Zgodnie z prowadzonymi badaniami medycznymi i informacjami podawanymi przez Narodowe Centrum Edukacji i Żywienia, gluten nie jest szkodliwy dla zdrowych osób. Oznacza to, że wystrzegać go powinny się osoby z potwierdzoną celiakią, chorobą Duhringa, alergią lub innymi schorzeniami, na które wpływ ma gluten w diecie. Szacuje się, że to około 1% społeczeństwa. W przypadku pozostałych osób gluten wykazuje szereg działań prozdrowotnych. Przede wszystkim pełni on rolę naturalnego prebiotyku i wpływa korzystnie na jelita. Ponadto dobrej jakości produkty pełnoziarniste minimalizują ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych i wspierają działanie całego układu. Gluten korzystnie wpływa również na pracę układu pokarmowego.

Dla kogo może on być szkodliwy?

Oczywiście w określonych przypadkach gluten może negatywnie wpływać na ludzki organizm. Dzieje się tak u osób, które zmagają się z alergią na gluten lub celiakią. Ta ostatnia choroba objawia się m.in. nietolerancją glutenu. Schorzenia te prowadzą do trudności z przetrawieniem białek roślinnych tego typu, a także mogą pogarszać wchłanianie mikro i makroelementów z pokarmów. W skrajnych przypadkach powikłaniami celiakii mogą być poważne jednostki chorobowe, a nawet nowotwory. Wśród schorzeń, w których spożywanie glutenu nie jest wskazane, znajduje się również choroba Duhringa. Wówczas warto postawić na dietę bezglutenową i odpowiednie leczenie. Na szczęście w sklepach dostępna jest szeroka oferta bezglutenowych zamienników dla popularnych produktów, dlatego choroba nie musi negatywnie wpływać na codzienne funkcjonowanie organizmy. Ewentualne niedobory witaminowe i minerałowe uzupełnia się suplementami.

Komentarze zostały wyłączone.