gluten-zdrowy czy szkodliwy

Gluten – zdrowy czy szkodliwy

W ostatnich latach coraz częściej słyszy się o tym, że wybrane osoby borykają się z nietolerancją glutenu. Wówczas bez dwóch zdań jego spożywanie szkodliwie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a w skrajnych przypadkach może być bardzo niebezpieczne. Istnieje jednak spora grupa ludzi, którzy tolerują gluten. W tym tekście sprawdzimy, czym dokładnie jest gluten oraz to, czy jest on zdrowy dla ludzkiego organizmu, czy jednak mu szkodzi.

Czym jest gluten?

Przede wszystkim gluten to miks białek: prolamin i glutenin. Występują one przede wszystkim w zbożach takich jak: pszenica, jęczmień, żyto i owies. Ze względu na tradycje kulinarne w Polsce, produkty zbożowe spożywane są nad Wisłą w dużych ilościach. W ostatnich latach zapanowała jednak moda na celowe ograniczanie spożywania glutenu. Niektóre osoby są do tego zmuszone ze względu na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Inne decydują się na to w przekonaniu, że to korzystnie wpłynie na ich zdrowie. Odstawienie glutenu nie zawsze jest jednak wskazane.

Szkodliwość glutenu w wybranych grupach pacjentów

Mówiąc o szkodliwości glutenu, warto mieć na uwadze przede wszystkim wybrane grupy pacjentów. Obecnie coraz częściej diagnozowana jest choroba trzewna celiakia. To uwarunkowana genetycznie nietolerancja glutenu. Pacjenci z tym schorzeniem czują się wyraźnie gorzej po jego spożyciu, dlatego w codziennej diecie powinni unikać produktów zbożowych. W przypadku wybranych zbóż np. owsu, należy zwracać szczególną uwagę na jego pochodzenie i czystość. Na szczęście obecnie w sklepach bez trudu można znaleźć wiele produktów bezglutenowych, które stanowią doskonałe zamienniki. Dzięki temu celiakia nie musi negatywnie wpływać na komfort życia pacjenta. Pacjenci mogą borykać się również z alergią na gluten, nadwrażliwością oraz chorobą Duhringa. Wówczas spożywanie produktów zbożowych nie jest wskazane.

Nie unikaj glutenu, jeżeli nie musisz

Jeżeli jednak gluten nie powoduje u Ciebie negatywnych objawów, to nie należy unikać go za wszelką cenę. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie pełnoziarnistych produktów wpływa korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz układu pokarmowego. Produkty zbożowe są bogate w: błonnik pokarmowy, żelazo, selen, cynk i witaminy z grupy B. Właśnie dlatego nie powinno się ich unikać, jeżeli nie ma ku temu wskazania medycznego. Od spożywania glutenu bardziej niebezpieczne jest błędne stosowanie diety bezglutenowej.

Zdrowy czy szkodliwy?

W przypadku glutenu sprawa nie jest tak oczywista. Dla większości ludzi jest on wskazany do spożycia ze względów zdrowotnych i nie powoduje żadnych objawów negatywnych. Istnieje jednak spora grupa osób, która boryka się z różnego rodzaju schorzeniami, przy których wyeliminowanie glutenu z diety jest wymagane. W związku z tym odpowiedź na to, czy gluten jest zdrowy, czy szkodliwy, zależy od indywidualnych predyspozycji pacjenta i jego stanu zdrowia.

Komentarze zostały wyłączone.