Jesteś uczulony na kakao, a je uwielbiasz? Bez obaw, istnieje substytut kakao niemalże idealny. Karob, nazywany też gumą karobową lub mączką chleba świętojańskiego w smaku i kolorze jest łudząco podobny do kakao. Przez producentów żywności nazywany krótko po prostu E410. Czy składnik oznaczony tym niewdzięcznym „E” jest godnym zamiennikiem naszego znanego i lubianego kakao?

Gdzie kupimy karob?

Karob można kupić głównie w sklepach ze zdrową żywnością, chociaż coraz częściej można spotkać go również w supermarketach na półkach z produktami typu bio i eko. Występuje w trzech formach – w postaci melasy, gumy i proszku. Ta pierwsza jest stosowana jako zagęstnik, druga do produkcji polew, a trzecia jako zamiennik kakao.

Właściwości prozdrowotne

Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, mączka chleba świętojańskiego wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Usprawnia procesy trawienne, przez co może zapobiegać powstawaniu nowotworów jelit. Ma również działanie przeciwbiegunkowe, ale również przeciwdziała zaparciom, co jest spowodowane wysoką zawartością błonnika. Karob pomaga obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. Dzięki sporej zawartości łatwo przyswajalnego wapnia, chroni kości przed osteoporozą. Polecany jest także pomocniczo w leczeniu przeziębień.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym

Karob, dzięki swoim właściwościom: żelującym, emulgującym i stabilizującym jest z powodzeniem wykorzystywany przez producentów żywności. Znajdziemy go w składzie przeróżnych produktów. Najczęściej stosowany jest do produkcji polew, lodów, przetworów owocowych i warzywnych, mlek modyfikowanych, czy też fermentowanych produktów mlecznych zawierających bakterie probiotyczne.
We własnej kuchni karob możemy użyć do wypieku ciast. Zastąpi on nam kakao, do którego jest bardzo zbliżony zarówno pod względem smaku, jak i koloru. Należy jednak pamiętać, by dodać mniej cukru, gdyż jest on znacznie słodszy od kakao. Dlatego też stosowany jest również jako słodzik.

Karob vs kakao

Karob nie zawiera kofeiny, w przeciwieństwie do kakao, które zawiera ją w swoim składzie, co prawda w śladowych ilościach, ale jednak. Ma mniej tłuszczu niż kakao, ale znacznie więcej cukrów prostych – stąd jego słodki smak. Warto również zaznaczyć, że karob jest hipoalergiczny, w przeciwieństwie do kakao, które często bywa produktem uczulającym.

Karob jest stosunkowo mało znanym produktem spożywczym, jednak dzięki swoim właściwościom zasługuje na uwagę. Zainteresować się nim szczególnie powinny osoby uczulone na kakao, ale nie tylko. Karob jest równie smaczny jak kakao (jeśli nawet nie smaczniejszy!), jest bezglutenowy i wegański, a dodatkowo mniej kaloryczny od kakao. Jego niezbyt wygórowana cena także zachęca do spróbowania.