Tarta z owocami to doskonały przepis na deser, który sprawdza się o każdej porze roku. Latem możemy wykorzystać do niego sezonowe owoce, a zimę tarta świetnie wyjdzie z rozmrażanymi owocami lub świeżymi cytrusami. Osoby niejedzące glutenu nie muszą odmawiać sobie tego typu przysmaku. Wszystko dlatego, że z powodzeniem we własnym zakresie przygotujesz smakowitą tartę bezglutenową z owocami. To wybór nie tylko dla osób, które unikają glutenu ze względów zdrowotnych. Na końcu artykułu dzielimy się z Tobą sprawdzonym przepisem na naszą tartę bez glutenu.
Klasyk bez względu na okazję
Bez wątpienia tarta z owocami to deserowy klasyk na każdą okazję. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. W trakcie przygotowań można postawić na kreatywność i swobodnie zmieniać dobierane do tarty owoce. Dzięki temu za każdym razem będzie smakowała i wyglądała nieco inaczej. W większości przepisów tartę wykonuje się z wykorzystaniem popularnych mąk zawierających gluten. Na szczęście osoby z celiakią i nietolerancją glutenu nie muszą rozpaczać. Producenci dbają o to, aby na półkach sklepowych pojawiało się coraz więcej mąk i innych produktów bezglutenowych. Jest to związane ze zwiększonym zapotrzebowaniem na tego typu produkty, a także z rosnącą świadomością społeczną w zakresie zdrowia i diety bezglutenowej.
Z doświadczenia wiemy, że w przypadku tarty bezglutenowej najlepiej pomieszać ze sobą mąki (np. owsianą, kukurydzianą i skrobię ziemniaczaną) lub od razu postawić na gotową mieszankę. Tarta bezglutenowa z owocami będzie smakowała wyśmienicie i szybko podbije także serca osób, które na co dzień nie eliminują glutenu ze swojej diety. Zapraszamy do rozsmakowania się w naszym przepisie.
Składniki na tartę bezglutenową z owocami
Do jej przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Cały proces jest stosunkowo prosty, a efekt znakomity. Tak przygotowana tarta bezglutenowa z owocami doskonale sprawdzi się jako deser co porannej kawki, ciasto na odwiedziny gości, a także w wielu innych sytuacjach. Niezbędne do jej przygotowania składniki to:
-
ok. 270 g mąk bezglutenowych lub gotowej mieszanki uniwersalnej;
-
150 g masła;
-
50 g cukru pudru;
-
2 jajka;
-
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
-
900 g wybranych owoców, 30 g skrobi kukurydzianej i 3 łyżki cukru (do nadzienia);
-
40 g cukru, 40 g masła, 20 g skrobi kukurydzianej i 50 g mąki owsianej (do kruszonki).
Jak przygotować smakowitą tartę bez glutenu z owocami?
Przygotowanie tarty bezglutenowej nie jest bardzo skomplikowane. Na początku przygotuj blachę do tarty (ok. 25 cm średnicy) oraz składniki. Następnie wykonuj przepis krok po kroku. Z zadaniem z powodzeniem poradzą sobie osoby bez większego doświadczenia cukierniczego. Powodzenia.
-
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto, a następnie je wyrabiaj. Ułatwisz sobie zadanie, dodając stopniowo pokrojone w mniejsze kawałki masło. Przygotowane ciasto zawiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
-
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Formę wysmaruj masłem, a następnie wyłóż dokładnie ciastem.
-
Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz spód przez 15 minut.
-
Przygotuj nadzienie. Owoce połącz z cukrem i skrobią kukurydzianą.
-
Kruszonkę przygotuj przez połączenie ze sobą składników w misce, a następnie zagniataj je ręcznie.
-
Na podpieczony spód wyłóż najpierw owoce, a następnie posyp tartę kruszonką.
-
Tartę piecz w 180°C przez 45 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
-
Ostudzona tarta nadaje się do jedzenia.
Zapraszamy do wypróbowania naszej smakowitej tarty bezglutenowej z owocami. Szybko stanie się Twoim deserowym hitem.