5

Wegańskie keto brownie – przepis bezglutenowy

Bez wątpienia brownie należy obecnie do najpopularniejszych ciast w Polsce. Choć przybyło do nas ze Stanów Zjednoczonych, to szturmem podbiło kubki smakowe Polaków. Jego smakiem mogą cieszyć się również osoby stosujące dietę bezglutenową. Wszystko dzięki dedykowanym mieszankom bezglutenowym, które dostępne są w dobrze zaopatrzonych sklepach. Zapraszamy do zapoznania się z fenomenem ciasta brownie, a także do zapoznania się z naszym sprawdzonym przepisem na wegańskie keto brownie.

Czym jest brownie?

Brownie, to nic innego jak prawdziwa eksplozja smaków opartych o czekoladę. Nazwa ciasta nawiązuje do jego brązowej barwy i trzeba przyznać, że brzmi bardzo sympatycznie. To wybór zarówno do porannej kawki, jak i na przyjęcie rodzinne. Brownie to ciasto uniwersalne, które doskonale sprawdzi się bez względu na okazję. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Doskonale pasuje w towarzystwie różnego rodzaju polew, czy też sezonowych owoców. Można wziąć je ze sobą do szkoły, czy też do pracy. Z jedzenia brownie nie muszą rezygnować osoby, które są na diecie bezglutenowej, a także weganie i osoby przebywające na diecie keto. Zapraszamy do zapoznania się z naszym prostym i skutecznym przepisem na wyjątkowo smaczne wegańskie keto brownie. Uwaga, bo z talerzy znika bardzo szybko.

Czego potrzebujesz do tego brownie? Składniki

Przygotowanie brownie według naszego przepisu jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników. Podstawą jest mieszanka Low-carb KETO Brownie mix BEZGLUTEN, w której skład wchodzą m.in. mąki migdałowa i kokosowa, a także kakao, dropsy czekoladowe i inne składniki wolne od glutenu. Wszystkie składniki na nasze wegańskie keto brownie to:

  • mieszanka Low-carb KETO Brownie mix BEZGLUTEN;

  • 7 łyżek gorącej wody;

  • 4 łyżki stołowe ziaren siemienia lnianego;

  • ok. 100 g roztopionego, a następnie ostudzonego oleju kokosowego.

Jak przygotować pyszne wegańskie keto brownie?

Przygotowanie znakomitego wegańskiego keto brownie nie jest skomplikowane. Wystarczy odpowiednie przygotowanie, odmierzone składniki i można działać. Poniżej przedstawiamy Ci kilka prostych kroków, dzięki którym Twoje ciasto zawsze się uda i zachwyci nawet największych koneserów. Powodzenia w pieczeniu.

  1. Siemię lniane zmiel w młynku do postaci proszku (najlepiej postawić na pełne ziarna i mielenie we własnym zakresie).

  2. Przygotowany proszek zalej gorącą wodą i odstaw na około 5 minut.

  3. Do miski wsyp mieszankę Low-carb KETO Brownie mix BEZGLUTEN, dodaj namoczone siemię lniane, a także ostudzony olej kokosowy.

  4. Na wolnych obrotach miksuj składniki, aż dokładnie się połączą. Powinna powstać gęsta masa.

  5. Formę do pieczenia (keksówkę) wyłóż papierem i przełóż do niej przygotowaną masę.

  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 25-30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Czasem warto potrzymać je w piekarniku nieco dłużej.

  7. Wyjmuj ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Tak przygotowane wegańskie keto brownie spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Z powodzeniem może być jedzone przez osoby na diecie bezglutenowej.

Komentarze zostały wyłączone.