8

Przepis na wspaniałe bezglutenowe bułeczki cynamonowe – cinnamon Rolls

Bułeczki cynamonowe to przysmak uwielbiany przez wiele osób. Są wręcz uzależniające i doskonale pasują do porannej kawy, herbaty, czy też jako przekąska na spacerze lub w pracy. Popularne cinnamon rolls tradycyjnie wykonywane są z mąk zawierających gluten, jednak z powodzeniem można to zmienić. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na bułeczki cynamonowe z mąki bezglutenowej, które skradną serca prawdziwych smakoszy. Poznaj nasz sprawdzony i sekretny przepis.

Fenomen bułeczek cynamonowych

Bez dwóch zdań możemy mówić o fenomenie bułeczek cynamonowych. Dostępne są w każdej dobrze zaopatrzonej cukierni i chętnie kupowane są przez klientów z różnych grup wiekowych. Wszystko ze względu na ich wyjątkowy smak i uniwersalność. Można zabrać je do szkoły, do pracy, na spacer, czy też zjeść w domu. Doskonale sprawdzają się również jako poczęstunek w przypadku gości. Osoby cierpiące na celiakię lub borykające się z nietolerancją glutenu również mogą rozkoszować się smakiem i aromatem bułeczek cynamonowych. Wszystko za sprawą mąk bezglutenowych, dzięki którym wychodzą puszyste i smakowita rollsy.

Poniżej przedstawiamy nasz sprawdzony i prosty przepis, dzięki czemu wyjątkowe bezglutenowe bułeczki cynamonowe wykonasz we własnym zakresie. Z powodzeniem z zadaniem tym poradzą sobie nawet osoby, które mają małe doświadczenie cukiernicze.

Jakich składników potrzebujesz do bezglutenowych bułeczek cynamonowych?

Lista składników na bułeczki cynamonowe pozbawione glutenu nie jest długa. Przepis jest prosty i nie wymaga dużo czasu. Najwięcej poświęcisz go na oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie. W tym czasie możesz jednak poświęcić się robieniu innych rzeczy. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania bułeczek cynamonowych z naszego przepisu to:

  • 400 g mieszanki mąk bezglutenowych (np. owsianej i ryżowej) lub gotowy mix bezglutenowy;

  • 1,5 jajka;

  • 10 g suszonych drożdży;

  • 100 mg miękkiego masła;

  • 270 g ciepłego mleka;

  • 10 g babki jajowatej;

  • 5-10 g mielonego siemienia lnianego;

  • cukier;

  • cynamon;

  • 120 g serka ricotta (opcjonalnie);

  • składniki do dekorowania bułeczek (np. orzechy, cukier puder).

Jak przygotować bułeczki cynamonowe bez glutenu?

Poniżej krok po kroku pokazujemy, jak we własnym zakresie przygotować smakowite bułeczki cynamonowe bez glutenu. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a wyjdą Ci świetne cinnamon rollsy. Powodzenia.

  1. Do miseczki wsyp suszone drożdże, a następnie dodaj ciepłe mleko i 45 g cukru. Drożdże muszą zacząć pracować.

  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto, a następnie dodaj do nich miękkie masło, drożdże i jajko. Przygotowana masę odstaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Przy rzadkim cieście warto co jakiś czas je zamieszać drewnianą łyżką.

  3. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj na stolnicy lub blacie podsypanym mąką bezglutenową.

  4. Ciasto podziel na dwie równe części. Następnie każdą rozwałkuj na grubość około centymetra.

  5. Ciasto posmaruj roztopionym masłem, cynamonem i cukrem. Następnie je zwiń i pokrój na kawałki o grubości około 5 centymetrów.

  6. Pokrojone rollsy połóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.

  7. Tak przygotowane bułeczki piecze się przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Wcześniej można je posmarować roztrzepanym jajkiem.

  8. Po wystygnięciu bułeczki można dekorować. Już nadają się do jedzenia.

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bułeczki cynamonowe bez glutenu i do delektowania się ich smakiem.

Komentarze zostały wyłączone.