Pyszne muffinki truskawkowe uwielbiają zarówno maluchy, jak i osoby dorosłe. Obecnie z powodzeniem przepis tego typu można wykonać z wykorzystaniem produktów bezglutenowych. To znaczne ułatwienie dla osób, które na co dzień zmagają się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy prosty i szybki przepis na wyjątkowe bezglutenowe muffinki z truskawkami i kruszonką. Mogą stanowić smakowity deser po posiłku lub przekąskę do szkoły, do pracy czy na spacer.
Czy jest ktoś, kto nie lubi muffinek?
Bez dwóch zdań muffinki należą do najbardziej uniwersalnych i popularnych słodkich przekąsek. Tak naprawdę można je zrobić na wiele różnych sposobów, a rodzaj wykorzystanych dodatków zależy od indywidualnych preferencji konsumenta. To sprawia, że każdy z nas lubi muffinki. Ich wykonanie jest proste i nie wymaga dużej wiedzy cukierniczej. Wystarczą podstawowe przyrządy kuchenne oraz dostęp do piekarnika. Cała receptura opiera się na kilku dobrej jakości składnikach, które należy dodawać w odpowiednich proporcjach. Obecnie smakowite muffinki można przygotować bez glutenu, co stanowi duży komfort dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą go spożywać.
Składniki do truskawkowych muffinek z kruszonką
Tak jak wspomnieliśmy, sam przepis nie należy do bardzo trudnych. Wystarczy się odpowiednio przygotować i postępować krok po kroku według naszych wskazówek. Zanim przystąpisz do pieczenia, przygotuj takie składniki na ciasto jak:
-
8 sztuk jajek;
-
200 g wybranej mąki bezglutenowej lub mieszanki;
-
100 g mąki owsianej bezglutenowej;
-
120 g ksylitolu lub cukru;
-
dwie garści truskawek świeżych lub mrożonych.
Do kruszonki potrzebne będą:
-
80 g mąki bezglutenowej;
-
80 g cukru;
-
40 g masła.
Jak zrobić bezglutenowe muffinki z truskawkami z kruszonką?
Kluczem do odniesienia cukierniczego sukcesu jest odpowiednie przygotowanie. Zadbaj o to, żeby wcześniej ustawić w zasięgu ręki niezbędne składniki, a następnie postępuj krok po kroku według naszych wytycznych. Dzięki temu Twoje muffinki wyjdą idealnie i będą świetnie smakowały. Poniżej przepis w kilku podstawowych krokach.
-
Do miski włóż żółtka jaj i cukier, a następnie utrzyj masę za pomocą miksera;
-
Do przygotowanej masy przesiej mąkę, cały czas miksując.
-
W innym naczyniu ubij na sztywno pozostałe białka. Następnie dodaj je do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj łyżką. Powinna powstać jednolita masa ciasta.
-
Ciasto przelej do przygotowanych foremek do pieczenia babeczek (np. ceramiczne lub silikonowe).
-
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy i uformuj kulkę.
-
Truskawki pokrój na mniejsze części. Jeżeli korzystasz z mrożonych, to wcześniej je przygotuj. Po kilka kawałków truskawki dodaj do każdej muffinki w foremce.
-
Wierzch babeczek posyp kruszonką.
-
Tak przygotowane muffinki piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
-
Muffinki pozostaw do ostudzenia. Następnie ciesz się ich smakiem i aromatem.
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bezglutenowe muffinki truskawkowe z kruszonką, które sprawdzą się na różne okazje. Życzymy wyjątkowo smacznych babeczek.