muffinki truskawkowe

Jak zrobić bezglutenowe muffinki z truskawkami z kruszonką?

Pyszne muffinki truskawkowe uwielbiają zarówno maluchy, jak i osoby dorosłe. Obecnie z powodzeniem przepis tego typu można wykonać z wykorzystaniem produktów bezglutenowych. To znaczne ułatwienie dla osób, które na co dzień zmagają się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy prosty i szybki przepis na wyjątkowe bezglutenowe muffinki z truskawkami i kruszonką. Mogą stanowić smakowity deser po posiłku lub przekąskę do szkoły, do pracy czy na spacer.

Czy jest ktoś, kto nie lubi muffinek?

Bez dwóch zdań muffinki należą do najbardziej uniwersalnych i popularnych słodkich przekąsek. Tak naprawdę można je zrobić na wiele różnych sposobów, a rodzaj wykorzystanych dodatków zależy od indywidualnych preferencji konsumenta. To sprawia, że każdy z nas lubi muffinki. Ich wykonanie jest proste i nie wymaga dużej wiedzy cukierniczej. Wystarczą podstawowe przyrządy kuchenne oraz dostęp do piekarnika. Cała receptura opiera się na kilku dobrej jakości składnikach, które należy dodawać w odpowiednich proporcjach. Obecnie smakowite muffinki można przygotować bez glutenu, co stanowi duży komfort dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą go spożywać.

Składniki do truskawkowych muffinek z kruszonką

Tak jak wspomnieliśmy, sam przepis nie należy do bardzo trudnych. Wystarczy się odpowiednio przygotować i postępować krok po kroku według naszych wskazówek. Zanim przystąpisz do pieczenia, przygotuj takie składniki na ciasto jak:

  • 8 sztuk jajek;

  • 200 g wybranej mąki bezglutenowej lub mieszanki;

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej;

  • 120 g ksylitolu lub cukru;

  • dwie garści truskawek świeżych lub mrożonych.

Do kruszonki potrzebne będą:

  • 80 g mąki bezglutenowej;

  • 80 g cukru;

  • 40 g masła.

Jak zrobić bezglutenowe muffinki z truskawkami z kruszonką?

Kluczem do odniesienia cukierniczego sukcesu jest odpowiednie przygotowanie. Zadbaj o to, żeby wcześniej ustawić w zasięgu ręki niezbędne składniki, a następnie postępuj krok po kroku według naszych wytycznych. Dzięki temu Twoje muffinki wyjdą idealnie i będą świetnie smakowały. Poniżej przepis w kilku podstawowych krokach.

  1. Do miski włóż żółtka jaj i cukier, a następnie utrzyj masę za pomocą miksera;

  2. Do przygotowanej masy przesiej mąkę, cały czas miksując.

  3. W innym naczyniu ubij na sztywno pozostałe białka. Następnie dodaj je do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj łyżką. Powinna powstać jednolita masa ciasta.

  4. Ciasto przelej do przygotowanych foremek do pieczenia babeczek (np. ceramiczne lub silikonowe).

  5. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy i uformuj kulkę.

  6. Truskawki pokrój na mniejsze części. Jeżeli korzystasz z mrożonych, to wcześniej je przygotuj. Po kilka kawałków truskawki dodaj do każdej muffinki w foremce.

  7. Wierzch babeczek posyp kruszonką.

  8. Tak przygotowane muffinki piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.

  9. Muffinki pozostaw do ostudzenia. Następnie ciesz się ich smakiem i aromatem.

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bezglutenowe muffinki truskawkowe z kruszonką, które sprawdzą się na różne okazje. Życzymy wyjątkowo smacznych babeczek.

Komentarze zostały wyłączone.