spód do pizzy

Bezglutenowy przepis na spód do pizzy

Dobra pizza potrafi urzec każdego. To klasyka włoskiej kuchni, która z powodzeniem zadomowiła się na całym świecie. Również w Polsce ma wielu swoich fanów. Niestety osoby nietolerujące glutenu muszą bardzo uważać na to, z jakiej mąki powstaje pizza. Standardowo jest to klasyczna mąka pszenna. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy oryginalny i sprawdzony przepis na bezglutenowy spód do pizzy.

Pizza na każdą okazję

Tak naprawdę pizza to danie, które z powodzeniem można przygotować na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się m.in. jako obiad lub kolacja w domu. Świetnie pasuje na spotkanie w gronie rodzinnym lub na domówkę ze znajomymi. Będzie dobrym posiłkiem do gier planszowych, alkoholu czy też do meczu. Dużym atutem pizzy jest to, że na spodzie można położyć dowolne składniki. Dzięki temu dopasujesz danie bezpośrednio do swoich potrzeb i oczekiwań gości. Osoby, które na co dzień wyeliminowały gluten ze swojej diety, również z powodzeniem mogą jeść pizzę. Kluczem jest przygotowanie bezglutenowego spodu. Z myślą o takich osobach przygotowaliśmy nasz prosty i sprawdzony przepis na pyszny spód do pizzy na bazie bezglutenowych składników.

Czego potrzebujesz do przygotowania spodu do pizzy?

Oczywiście podstawą każdej pizzy jest starannie dobrana mąka. W naszej recepturze stawiamy na odmiany bezglutenowe, które są w pełni bezpieczne dla osób z celiakią i innymi zaburzeniami związanymi z rozkładaniem glutenu w organizmie. Do przygotowania spodu do pizzy potrzebujesz zaledwie kilku składników. Oto one:

  • 500 g mieszanki bezglutenowych mąk;

  • 50 g świeżych drożdży;

  • 250 ml ciepłej wody;

  • 2 łyżki oleju;

  • 6 g cukru;

  • łyżeczka ziół prowansalskich;

  • 4 g soli.

Pozwolą Ci one na stworzenie smakowitego spodu do pizzy, który stanowi bazę całego dania. Na spodzie możesz umieścić dowolnie wybrane składniki oraz sos. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych i oczekiwań Twoich gości. W Polsce są zarówno fani klasycznych pizz na sosie pomidorowym, jak i białych sosów. Uniwersalny bezglutenowy spód do pizzy sprawdzi się w każdej sytuacji.

Przygotowanie spodu do pizzy – krok po kroku

Przygotowanie spodu do pizzy nie należy do skomplikowanych czynności. Dzięki temu z powodzeniem poradzą sobie z tym nawet początkujący kucharze i osoby, które w kuchni spędzają mało czasu. Wystarczy, że będziesz postępować krok po kroku według przygotowanych przez nas wskazówek. To gwarancja udanego spodu do pizzy, który będzie pozbawiony glutenu.

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z cukrem i odrobiną letniej wody. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować.

  2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej oraz przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Do tego dodaj pozostałą część przegotowanej wody.

  3. Wyrób ciasto ręcznie na jednolitą masę.

  4. Podziel ciasto na dwa kawałki.

  5. Każdy z kawałków rozwałkuj na cienki spód do pizzy (receptura przewidziana jest na dwa spody).

  6. Następnie posmaruj ciasto wybranym sosem, dodaj dodatki i piecz pizzę przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.

  7. Pizza gotowa jest do jedzenia od razu po przygotowaniu.

Dzięki nam nie musisz odmawiać sobie pizzy nawet w sytuacji, gdy na co dzień nie spożywasz glutenu. Wystarczy postawić na naszą sprawdzoną recepturę. Smacznego.

Komentarze zostały wyłączone.