Sałatka w żadnym wypadku nie musi być nudną czy zupełnie zwyczajną potrawą. Przy pomocy odpowiednich składników, przypraw albo nawet i wysokojakościowej oliwy z oliwek można stworzyć z niej wykwintne danie, którego nie powstydziłby się nawet światowej sławy mistrz kuchni. Sałatki są pyszne, zdrowe i sycące, a dzięki swojej lekkości chce się je jeść nawet podczas największych upałów. Mogą stanowić samodzielny posiłek, a mogą być też dodawane do mięsa, ryb, makaronów czy dosłownie czegokolwiek, co tylko poda się akurat na talerzu.
Sałatka wykonana dzień czy dwa dni wcześniej nie będzie już aż tak apetyczna, a zastosowane w niej zielone liście i sałata okażą się mało chrupiące, co niestety bardzo negatywnie zadziała na ogólny smak dania. Warzywa powinny lekko chrupać. Nie mogą też przesadnie przesiąknąć dodaną do nich oliwą czy olejem i nie mogą też same wydzielić zbyt dużej ilości wody, albowiem sałatka zrobi się mokra i przez to nabierze konsystencji, która mało komu będzie odpowiadać. Lepiej więc zawsze przygotowywać mieszanki warzywne na świeżo. Nie zajmuje to przecież na tyle dużo roboty, by sałatki trzeba było wykonywać z jakimś większym wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
A jak zadbać o smak tego jakże prostego i podstawowego dania? W rzeczywistości niemalże wszystkie przepisy na sałatki okazują się przyjemne i smaczne, jeżeli tylko do ich wykonania używa się wysokiej jakości składników. Na jedzeniu lepiej nie oszczędzać. Oczywiście jeśli komuś zależy tylko na tym, by wrzucić coś na ruszt, rzeczywiście może zmieszać jakiś gotowy najtańszy mix sałat z pomidorem i ogórkiem z marketu, ale od takiej mieszanki nie należy oczekiwać jakiejś niesamowitej eksplozji smaków. Wysokojakościowe warzywa nie potrzebują natomiast praktycznie niczego więcej, by smakować naprawdę wybornie. Najlepiej kupować je od lokalnych dostawców – np. na różnego rodzaju straganach. Sałatki wykonane ze świeżych i dobrych produktów będą i najsmaczniejsze, i najzdrowsze.