Słone przekąski towarzyszą wielu z nas każdego dnia. Doskonałą alternatywę dla produktów kupowanych w sklepach stanowią domowe wypieki. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy nasz oryginalny przepis na bułeczki ze szpinakiem w wersji niskobiałkowej. To zdrowa i smaczna przekąska, która może towarzyszyć Ci podczas wyjścia do pracy, na uczelnię lub na spacer. Stanowi również świetną propozycję w przypadku spotkania z rodziną lub znajomymi.
Wytrawne bułeczki ze szpinakiem
Atutem tego typu przekąski jest to, że domowe wytrawne bułeczki ze szpinakiem są zdecydowanie zdrowsze od produktów, które na co dzień możemy kupić w sklepie. Jednocześnie pozostają smaczne i pełnowartościowe. Doskonale sprawdzą się podczas spotkania ze znajomymi i gier w planszówki czy też wspólnego oglądania meczu. Domowe wypieki dłużej zachowują świeżość, dlatego można je zabrać ze sobą na wyjazd na weekend, na piknik lub do pracy. Będą także dobrą przekąską do szkoły dla Twojego dziecka. Na naszym portalu przygotowaliśmy oryginalny przepis na niskobiałkowe i bezglutenowe bułeczki ze szpinakiem. Dzięki temu są jeszcze zdrowsze i z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby, które wyeliminowały ze swojej diety gluten.
Składniki potrzebne do przygotowania bułeczek
Przepis ten nie jest bardzo skomplikowany, dzięki czemu do jego przygotowania potrzebujesz dosłownie garstki składników. Przedstawiamy proporcje na bułeczki w podstawowej formie bez dodatków. Do ich wykonania potrzebujesz:
-
ok. 750-800 ml ciepłej wody;
-
1 kg bezglutenowej i niskobiałkowej mieszanki chlebowej;
-
10 g soli;
-
40 g cukru;
-
4 łyżki oleju;
-
40 g świeżych drożdży;
-
60-100 g świeżego lub mrożonego szpinaku;
-
garść sezamu.
Dla urozmaicenia przepisu do szpinaku możesz dodać dowolnie wybrane dodatki, np.: orzechy włoskie, ser feta czy też suszone pomidory w paskach.
Przygotowanie przepisu krok po kroku
Wykonanie przepisu jest bardzo intuicyjne i szybkie. Do przygotowania bułeczek wystarczy podstawowa wiedza kulinarna i zestaw akcesorii kuchennych. Wykonuj wszystko zgodnie z naszymi wskazówkami, a wyjdą Ci pyszne i aromatyczne bułeczki o nienagannym wyglądzie. To bardzo proste.
-
Do miski wlej wodę oraz dodaj drobno pokrojony szpinak. Jeżeli wybierzesz postać mrożoną, to poczekaj, aż dobrze się rozmrozi.
-
Następnie dodaj olej, mąkę, cukier, sól i drożdże i dokładnie wymieszaj te składniki.
-
Całość wyrabiaj ręcznie. Powinna powstać jednolita masa.
-
Następnie podziel ciasto na około 20-24 równe kawałki. Ich rozmiar zależy od tego, jak duże mają być bułeczki.
-
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
-
Ułóż na blasze bułeczki i przykryj ściereczką. Pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
-
Gdy bułeczki wyrosną, to posmaruj ich wierzch olejem.
-
Możesz posypać wierzch bułeczek jasnym sezamem.
-
Bułeczki piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut.
-
Upieczone bułeczki ze szpinakiem są gotowe do spożycia na świeżo lub w ciągu kilku kolejnych dni.
Prawda, że brzmi to smakowicie? Zapraszamy do wypróbowania naszej oryginalnej receptury na bezglutenowe bułeczki szpinakowe na każdą okazję. Życzymy smacznego.