gofry

Jak zrobić gofry niskobiałkowe?

Wśród uwielbianych przez Polaków przysmaków znajdują się m.in. gofry. Można spożywać je zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dzięki temu każdy dobierze wariant do swoich preferencji smakowych. W ramach zdrowej i zbilansowanej diety warto postawić na gofry niskobiałkowe. Z powodzeniem przygotujesz je z wykorzystaniem samych bezglutenowych składników. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy prosty, szybki i smaczny przepis.

Zdrowe gofry dla świadomych konsumentów

Bezglutenowe gofry niskobiałkowe są zdrowe i pożywne. Mogą stanowić ważny element zbilansowanej diety. Obecnie z dostępnych w sklepach produktów przygotujesz gofry bezglutenowe. Dzięki temu będą mogły być spożywane przez osoby, które na co dzień wyeliminowały gluten ze swojej diety. To duże ułatwienie dla osób z celiakią i nie tylko. Wielu ludzi decyduje się na wyłączenie glutenu ze względu na osobiste przekonania. Tego typu gofry zachowują swoją kruchość, wyjątkowy smak i piękny wygląd. Pozostają przy tym zdrowsze. Ponadto możesz jeszcze zredukować zawarty w nich cukier, a także dodać zdrowe dodatki w postaci masła orzechowego itp. Pod tym względem to uniwersalne danie, które z powodzeniem spożywa się na świeżo lub po kilku godzinach. Gofry doskonale sprawdzą się jako przekąska do pracy, szkoły lub na spacer.

Składniki na gofry niskobiałkowe

Gofry niskobiałkowe to nie tylko smaczne i zdrowe, ale również proste w przygotowaniu danie. Nie potrzebujesz do niego zbyt wielu składników. Wyjątkowe bezglutenowe gofry przygotujesz z wykorzystaniem takich produktów jak:

  • 100 g mąki kukurydzianej bezglutenowej;

  • 4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;

  • 1 kg uniwersalnej mieszanki bezglutenowej do wypieków lub gofrów;

  • 2 g soli;

  • łyżeczka cukru;

  • 10 g oleju;

  • 2 litry mleka lub wody;

  • wybrane dodatki.

Wybierając składniki do gofrów, postaw na wysokiej jakości produkty spożywcze. Na wierzchu gofra możesz umieścić dowolnie wybrane składniki. Możesz podać je na słodko ze świeżymi owocami, dżemem, posypkami lub bitą śmietaną. Świetnie smakują również na wytrawnie, po dodaniu wybranej szynki, sera czy też rukoli. Decyzja należy do Ciebie.

Przygotowanie gofrów – krok po kroku

Przygotowanie gofrów w domowych warunkach jest banalnie proste. Potrzebujesz jednak do tego dobrej jakości gofrownicy. Dzięki niej zadbasz o wysoką jakość wypieku oraz jego pożądaną formę. Poniżej przedstawiamy Ci krok po kroku nasz przepis na zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu bezglutenowe gofry niskobiałkowe.

  1. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy.

  2. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, to dodaj nieco więcej mleka lub wody. W przypadku zbyt wodnistego ciasta dosyp nieco mąki.

  3. Gofry smaż w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż uzyskają złoty kolor.

  4. Przygotowane gofry uzupełnij o dowolnie wybrane dodatki i podawaj.

Przepis ten przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Jest bardzo prosty i sprawdzony. Gofry z tej receptury zawsze wychodzą idealnie. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Smacznego.

Komentarze zostały wyłączone.