penne

Doskonały przepis na bezglutenowe penne al dente

Makaron ze szpinakiem to pomysł na pyszne danie, które doskonale sprawdzi sią nie tylko na domowy obiad. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepis na aromatyczne bezglutenowe penne al dente ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i włoskim serem parmezan. Receptura ta zachwyci nie tylko miłośników makaronów. Danie pozostaje lekkie, przyjemne i z powodzeniem mogą przygotować je osoby borykające się z celiakią. Zapraszamy do zapoznania się z naszym szybkim i prostym w przygotowaniu daniem.

Makaron to wybór na każdą okazję

Bez dwóch zdań makaron należy do najbardziej uniwersalnych dań, które doskonale sprawdzą się bez względu na okazję. Od Ciebie zależy to, jak go przygotujesz. Proponowany przez nas przepis może stanowić główne danie podczas domowego obiadu lub aromatyczną propozycję na randkę. Jednocześnie pozostaje proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu bez problemu podasz je na świeżo i nie musisz wcześniej go gotować. To kolejny atut dań z makaronem, które składają się dosłownie z kilku świeżych i jakościowych produktów. Stawiając na bezglutenowe penne, sprawisz, że makaron bezpiecznie zjedzą osoby, które na co dzień wyeliminowały gluten ze swojej diety z powodów zdrowotnych lub innych przekonań.

Składniki potrzebne do przygotowania aromatycznego penne ze szpinakiem

Do przygotowania naszego makaronu bezglutenowego penne nie potrzebujesz wielu składników. Wybrane dodatki możesz dodać opcjonalnie w zależności od swoich gustów smakowych. Podstawowe składniki to:

  • opakowanie bezglutenowego makaronu typu penne (lub inny w zależności od swoich preferencji);

  • 600 g szpinaku świeżego lub mrożonego;

  • 2 ząbki czosnku;

  • 8 łyżek oleju;

  • przyprawa warzywna;

  • 8 łyżek startego sera parmezan (lub innego);

  • suszone pomidory w paskach (opcjonalnie);

  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo przepis możesz wzbogacić o inne preferowane składniki, w tym m.in.: pokrojoną w kostkę cebulę i pomidorki koktajlowe.

Jak przygotować makaron krok po kroku?

Do tego przepisu nie potrzebujesz zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczą podstawowe przyrządy kuchenne i odpowiednie przygotowanie. Przepis jest szybki, dzięki czemu doskonale sprawdzi się wtedy, gdy dysponujesz ograniczonym czasem. Wykonuj go zgodnie z naszymi wskazówkami, a wyjdzie Ci smaczny i aromatyczny makaron.

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym przez producenta na opakowaniu.

  2. W rondelku lub na patelni rozgrzej olej. Następnie włóż na niego czosnek i chwilę podsmaż.

  3. Do czosnku dodaj liście świeżego szpinaku lub szpinak mrożony i przykryj to przykrywką. Po jakimś czasie dodaj suszone pomidory.

  4. Danie duś na wolnym ogniu do momentu przygotowania szpinaku.

  5. Dodaj sól, pieprz i inne przyprawy według własnych potrzeb.

  6. Dodaj połowę startego sera i dokładnie wymieszaj.

  7. Przygotowany szpinak z dodatkami wymieszaj z makaronem.

  8. Podawaj na ciepło, dekorując listkiem bazylii i posypując świeżo startym parmezanem.

Tak przygotowany bezglutenowe penne ze szpinakiem zachwyci nawet największych koneserów. Zapraszamy do wypróbowania naszej pysznej receptury.

Komentarze zostały wyłączone.