Ciasto marchewkowe to pyszny deser, do którego przygotowania wykorzystuje się warzywa. Dodatkowo stanowi ciekawą i mniej słodką alternatywę dla wielu innych popularnych ciast, dzięki czemu uznawane jest za to zdrowsze. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a specjalnie dla osób na diecie bezglutenowej przygotowaliśmy sprawdzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe bez glutenu. Zapraszamy do wypróbowania naszej receptury i przygotowania smakowitego deseru na każdą okazję.
Zdrowe ciasto marchewkowe
Od lat cieszy się ono w Polsce rosnącą popularnością. Wszystko dlatego, że ciasto marchewkowe zawiera mniej cukru i jest ciekawą alternatywą dla wielu innych tradycyjnych wypieków. Ze względu na jego smak, aromat oraz uniwersalność, kochają je smakosze w każdej grupie wiekowej. Zdrowe ciasto marchewkowe bez glutenu to dobry wybór do porannej kawy, jako poczęstunek do pracy, czy też smakołyk przygotowany z myślą o gościach w domu. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, dzięki czemu z zadaniem poradzą sobie nawet początkujący cukiernicy. Pozbawienie ciasta glutenu sprawia, że jest ono również w stu procentach bezpieczne dla osób borykających się z celiakią lub nietolerancja glutenu. Kluczem jest staranne dobranie mąk bezglutenowych i wykonywanie ciasta marchewkowego zgodnie z naszymi wskazówkami. Zachęcamy do wypróbowania naszej receptury.
Składniki do bezglutenowego ciasta marchewkowego
Ciasto marchewkowe bez glutenu powstaje z prostych składników. Oczywiście podstawę stanowią tu marchewki, a także odpowiednio dobrana mąka bezglutenowa. Z doświadczenia rekomendujemy połączenie dwóch lub trzech rodzajów mąk, co korzystnie wpływa na strukturę i smak wypieku. Do przygotowania ciasta marchewkowego niezbędne są takie składniki jak:
-
300 g marchwi;
-
150 g mąki ryżowej;
-
75 g mąki ziemniaczanej;
-
150 g miąższu z pieczonej dyni lub ananasa (wybór należy do Ciebie);
-
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
-
1,5 łyżeczki cynamonu;
-
75 g mielonych migdałów;
-
łyżeczka proszku do pieczenia;
-
75 g wiórków kokosowych;
-
75 g orzechów nerkowca;
-
4 jajka;
-
łyżeczka soli morskiej;
-
150 ml oleju kokosowego;
-
150 ml syropu klonowego;
-
do dekoracji: 150 g serka Philadelphia i syrop klonowy.
Jak przygotować ciasto marchewkowe bez glutenu?
Kluczem do przygotowania pysznego ciasta jest zachowanie proporcji w składnikach. Ponadto niezbędne jest wykonywanie wszystkich kroków w przepisie w odpowiedniej sekwencji. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a Twój wypiek oczaruje nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
-
Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia;
-
Marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach;
-
Miąższ z ananasa lub z dyni zblenduj i dodaj do startej marchwi. Dołóż do tego jedno jajo i dokładnie wymieszaj składniki łyżką.
-
W innej misce przygotuj mąki bezglutenowe, zmielone migdały, sodę oczyszczoną, cynamon, sól morską, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i posiekane orzechy nerkowca. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
-
Do osobnej miski dodaj 2 jajka i ubij je tak, aby podwoiły swoją objętość. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo rozpuszczony i wystudzony olej kokosowy oraz syrop klonowy. Cały czas miksuj. Gdy składniki ładnie się połączą, dodaj marchew i ananasa lub dynię, a następnie wymieszaj łyżką. Na samym końcu dodaj pozostałe składniki sypkie i również wymieszaj łyżką, aż się połączą.
-
Ciasto wyłóż na tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut.
-
W tym czasie przygotuj polewę. Do serka dodaj kilka łyżek syropu klonowego i miksuj przez kilka minut.
-
Ostudzone ciasto posmaruj delikatnie polewą i podawaj.
To prosty i smakowity przepis na wyjątkowe ciasto marchewkowe bez glutenu. Zachęcamy do jego wypróbowania. Smacznego.