W cukiernictwie jednym z hitów ostatnich miesięcy jest white cake. To wyjątkowe białe ciasto, które oblane jest kremem lub białą czekoladą. Trzeba przyznać, że całość wygląda bardzo elegancko i smakowicie. Starannie przygotowane white cake sprawdzi się jako tort na wyjątkowe okazje i nie tylko. Z powodzeniem można przyrządzić je z wykorzystaniem bezglutenowych składników, dzięki czemu białe ciasto mogą jeść osoby unikające glutenu z różnych przyczyn.
Wyjątkowe ciasto na każdą okazję
Popularne white cake to nowoczesne ciasto, które trafiło do nas z Ameryki. Szybko podbiło serca smakoszy oraz instagramerów. Nie tylko świetnie smakuje, ale również nieziemsko wygląda. Jest wiele wariantów dekorowania i stylizowania białego ciasta, dzięki czemu można postawić na jego personalizację. Dzięki swojej uniwersalności pasuje dosłownie na każdą okazję. Może być wyszukanym tortem na urodziny, komunię lub chrzest czy też wyjątkowym smakołykiem na deser po rodzinnym obiedzie. Obecnie white cake z powodzeniem można przygotować z wykorzystaniem składników bezglutenowych. To duże ułatwienie dla osób, które z codziennej diety wyeliminowały gluten z powodów zdrowotnych lub własnych przekonań.
Czego potrzebujesz do przygotowania bezglutenowego white cake?
Do przygotowania bezglutenowego white cake należy wybrać najwyższej jakości produkty spożywcze. Dla Twojego ułatwienia podzieliliśmy je pod kątem ich przeznaczenia w poszczególnych fazach przepisów.
Składniki na biszkopt:
-
400 g cukru;
-
12 sztuk jajek;
-
100 g mąki ziemniaczanej;
-
100 g mąki kokosowej;
-
ok. 200 g mąki kukurydzianej bezglutenowej;
-
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
-
szczypta soli
Składniki na krem jagodowo-kokosowy:
-
4 sztuki galaretki jagodowej;
-
500 g jagód;
-
1000 g śmietanki kokosowej.
Składniki do nasączenia biszkoptu:
-
100 ml soku z limonki;
-
100 ml przegotowanej wody;
-
100 ml likieru kokosowego;
-
4 łyżki cukru trzcinowego;
-
4 łodyżki mięty.
Składniki na krem maślany na bezie szwajcarskiej:
-
600 g masła;
-
8 sztuk białek;
-
400 g cukru;
-
łyżeczka soku z cytryny;
-
biały barwnik spożywczy.
Przepis krok po kroku
Przepis na white cake wydaje się być skomplikowany, jednak postaraliśmy się go uprościć tak, jak tylko to możliwe. Wykonaj go krok po kroku według naszych wskazówek, a przygotujesz wyjątkowe bezglutenowe białe ciasto, które zachwyci każdego.
-
Śmietankę kokosową przełóż do pojemnika i ubij na sztywno. Następnie pozostaw ją w lodówce na całą noc.
-
Na drugi dzień rozpocznij od biszkoptu. W misce połącz ze sobą wszystkie mąki oraz proszek bezglutenowy.
-
Oddziel białka od żółtek.
-
Białka wraz ze szczyptą soli ubij w osobnej misce. Następnie stopniowo dodawaj do nich cukier i miksuj na najwyższych obrotach przez około 10 minut.
-
Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
-
W trzech częściach dodaj przesiane składniki suche i mieszaj je szpatułką.
-
Tortownice wyłóż papierem i umieść w niej przygotowane ciasto.
-
Biszkopt piecz w temperaturze 170 °C przez 40 minut.
-
Pozostaw go do ostygnięcia i przekrój na trzy plastry.
-
Galaretki do kremu rozpuść w połowie porcji wody, którą producent wskazał na opakowaniu
-
Lekko tężejącą galaretkę przelej powoli do śmietanki kokosowej i miksuj całość na wolnych obrotach. Na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
-
Przygotuj miksturę do nasączenia biszkoptu. Wymieszaj wszystkie składniki.
-
Następnie krok po kroku umieszczaj plaster biszkoptu, nasączaj go i wyłóż jedną trzecią kremu. Czynności te powtarzaj dla każdej z trzech warstw.
-
Na koniec zrób krem maślany. Białka ubij z cukrem, solą i z sokiem z cytryny.
-
Następnie dodawaj po kawałku masło i miksuj na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
-
Dodaj do niej barwnik spożywczy. Następnie nałóż masę na warstwy tortu i udekoruj według swoich potrzeb.
Tak przygotowany tort white cake zachwyci nawet największych koneserów. Zapraszamy do wypróbowania naszego bezglutenowego przepisu.