rolowane bułki

Rolowane bułeczki wieloziarniste przepis

Wieloziarniste rolowane bułeczki można podawać z różnym nadzieniem i posypką. Stanowią ciekawą alternatywę dla codziennych przekąsek oraz solidną dawkę energetyczną. Przygotowany wypiek można zabrać ze sobą do pracy, do szkoły lub na spacer. Można podać go również w formie deseru lub przekąski podczas spotkania znajomymi. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy prosty przepis na smaczne bezglutenowe rolowane bułeczki wieloziarniste.

Uniwersalna przekąska na każdą okazję

Bez dwóch zdań rolowane bułeczki stanowią doskonałą przekąskę na każdą okazję. Są proste w przygotowaniu, długo zachowują swoją świeżość i pozostają przy tym bardzo smaczne. Stanowią doskonały wybór wtedy, gdy masz mało czasu na przygotowanie czegoś wyjątkowego. Bułki możesz wykorzystywać w zastępstwie tradycyjnego pieczywa lub jako słodki dodatek wtedy, gdy dodasz do nich np. masę makową lub inne dodatki. Pod tym kątem to bardzo uniwersalny przepis. Obecnie rolowane bułeczki wieloziarniste przygotujesz z wykorzystaniem składników bezglutenowych. Dzięki temu stanowią bezpieczną i zdrową propozycję dla osób borykających się z celiakią lub z innych przyczyn eliminujących gluten ze swojej diety. Taki właśnie przepis dla Ciebie przygotowaliśmy.

Czego potrzebujesz do przygotowania rolowanych bułeczek wieloziarnistych?

Samo przygotowanie bezglutenowych rolowanych bułeczek wieloziarnistych nie jest skomplikowane. Nie potrzebujesz od tego zbyt wielu składników. Poniżej przedstawiamy wszystkie z nich:

  • 4 łyżki oleju;

  • 1 kg bezglutenowej wieloziarnistej mieszanki do chleba ziarnistego;

  • 40 g cukru;

  • 50 g świeżych drożdży;

  • 10 g soli;

  • 600 ml przegotowanej wody.

To proporcje, które pozwolą Ci na przygotowanie 16. rolowanych bułek wieloziarnistych.

Przygotowanie bułeczek krok po kroku

Poniżej przedstawiamy nasz prosty i szybki przepis na przygotowanie bezglutenowych rolowanych bułeczek wieloziarnistych. To wypiek, który spełni oczekiwania najbardziej wymagających koneserów i z powodzeniem może być spożywany przez osoby borykające się z celiakią. Postępuj krok po kroku według naszych wskazówek, a Twoje bułeczki wyjdą wyśmienicie.

  1. Do miski wlej 600 mg przegotowanej wody.

  2. Do wody dodaj olej, mąkę, sól, drożdże i cukier.

  3. Wszystko delikatnie zarób i przykryj ściereczką. Następnie odstawa w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie.

  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 16 równych części.

  5. Następnie wilgotnymi dłońmi uformuj z każdej części rulon i zawiąż go jak supeł.

  6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

  7. Bułeczki ułóż na blasze i poczekaj, aż jeszcze nieco podrosną.

  8. Wierzch zrolowanych bułeczek posmaruj wodą z olejem.

  9. Piecz bułeczki w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

  10. Tak przygotowane bułeczki są gotowe do spożycia.

Jeżeli raz przygotujesz nasze bułeczki, to z chęcią będziesz wracać do tego przepisu. To propozycja, która doskonale zastąpi tradycyjne pieczywo w Twoim domu i będzie ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków. Zapraszamy to wypróbowania naszych bułeczek. Życzymy Smacznego.

Komentarze zostały wyłączone.