Gluten to grupa białek, które występują w takich zbożach jak m.in.: pszenica, żyto, jęczmień, czy pszenżyto. Bardzo często dodawany jest do różnego rodzaju produktów spożywczych, w tym również tych, które docelowo nie powstają ze zbóż. Wszystko po to, aby zachować ich kolor, zapach, a także pożądaną konsystencję. Większość z nas może bez obaw spożywać gluten, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Sprawdź, za co odpowiada.
Gluten – za co odpowiada w organizmie?
Jeżeli nie ma ku temu przeciwwskazań medycznych, to rekomendowane jest regularne spożywanie pokarmów zawierających gluten. Stanowią one nie tylko ważne źródło składników odżywczych, ale również dostarczają organizmowi energii niezbędnej do funkcjonowania. Sam gluten także wykazuje prozdrowotne działanie. Przede wszystkim klasyfikowany jest jako naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na działanie jelit oraz wspiera pracę układu pokarmowego. Ponadto regularne spożywanie dobrej jakości produktów spożywczych z glutenem pozwala na zminimalizowanie ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych, czy też łagodzi ich objawy u pacjentów.
Dodatkowo gluten pozwala nam radzić sobie z takimi problemami, jak zaparcia, czy też nieprawidłowa praca układu pokarmowego. Jego obecność w diecie pomaga w przyjmowaniu wybranych minerałów i witamin. Jeżeli glutenu zabraknie, to w konsultacji z lekarzem i dietetykiem należy odpowiednio go zastąpić. W przeciwnym razie u pacjentów mogą występować niepokojące i niepożądane skutki uboczne.
Kto nie powinien spożywać glutenu?
Choć większość z nas bez obaw może spożywać gluten, a organizm radzi sobie z jego przyswojeniem i wydaleniem, to jednak istnieje grupa osób, u których wskazane jest zastosowanie diety bezglutenowej. Wybrane schorzenia ograniczają możliwość przetworzenia glutenu, a jego spożywanie powoduje występowanie niepokojących skutków ubocznych i niekorzystnie przekłada się na komfort codziennego życia pacjentów. Do tego grona należą przede wszystkim osoby, u których zdiagnozowano takie jednostki chorobowe jak m.in.: celiakia, alergia na pszenicę, choroba Duhringa, czy też nadwrażliwość na gluten. Każda z nich charakteryzuje się nieco innym przebiegiem i może powodować szeroki zakres objawów o różnym nasileniu.
Do czego może prowadzić niewłaściwe odstawienie glutenu?
Spożywanie glutenu jest rekomendowane w grupie osób, które radzą sobie z jego przetworzeniem. To nie tylko szereg działań prozdrowotnych. Warto zwrócić uwagę na to, że nieodpowiednie odstawienie glutenu zwiększa ryzyko występowania problemów ze strony przewodu pokarmowego, wiąże się z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, soli i cukru. Przez to pacjenci są jeszcze bardziej narażeni na rozwój nadciśnienia, otyłości, miażdżycy, czy też innych chorób przewlekłych. W związku z tym niewłaściwie odstawienie glutenu może przynieść więcej problemów niż korzyści. Decyzja w tym zakresie zawsze powinna być podejmowana w konsultacji z lekarzem i w trosce o zdrowie i indywidualne potrzeby pacjenta.