W kuchni warto eksperymentować. Świetnym tego przykładem jest domowy i bezglutenowy chleb paprykowy, który stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Można jeść go na co dzień lub przygotować z okazji spotkania ze znajomymi, lub zjazdu rodzinnego. Pieczywo paprykowe jest aromatyczne, bardzo smaczne i zachowuje swoją świeżość na dłużej. To jeden z atutów domowych wypieków. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy oryginalną recepturę, dzięki której przygotujesz wyjątkowy chleb paprykowy.
Doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa
Wielu z nasz szuka urozmaicenia codziennej kuchni. Dotyczy to m.in. pieczywa i tego, co jemy w jego towarzystwie. Ciekawym wyborem jest bezglutenowy chlebek paprykowy domowej roboty. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste i z zadaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Jednocześnie pieczywo takie z powodzeniem mogą jeść osoby, które na co dzień ze swojej diety wyeliminowały gluten. Wszystko dlatego, że nasz chlebek paprykowy od A do Z bazuje na składnikach pozbawionych glutenu. To zdrowe, smaczne i pożywne jedzenie. Doskonale sprawdzi się na co dzień oraz jako pieczywo na imprezę lub spotkanie rodzinne. Bez wątpienia chlebkiem tym zaskoczysz swoich gości. Z pewnością będą chcieli przepis!
Jakich składników potrzebujesz do przygotowania chlebka paprykowego?
Jak już wspomniano, przepis na chlebek paprykowy nie należy do najbardziej skomplikowany. Przede wszystkim do jego przygotowania potrzebujesz niewielu składników. Większość z nich każdy z nas ma w swojej kuchni. Przed rozpoczęciem gotowania musisz przygotować:
-
1 kg bezglutenowej mieszanki mąk do pieczenia chleba;
-
40 g cukru;
-
4 łyżki oleju;
-
10 g soli;
-
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku;
-
40 g świeżych drożdży;
-
po plasterku różnego koloru papryki.
Podane proporcje wystarczą Ci na przygotowanie dwóch chlebów paprykowych. Można je z powodzeniem mrozić, dzięki czemu dłużej zachowają swoją świeżość i aromat.
Jak przygotować bezglutenowy chleb paprykowy?
Poniżej przedstawiamy naszą oryginalną recepturę na wyjątkowej jakości bezglutenowy chleb paprykowy. Postępuj krok po kroku według naszych wskazówek, a na pewno wyjdzie Ci smaczny chlebek. Gdy się w nim rozsmakujesz, to często będzie gościł na Twoim stole.
-
Do miski wsyp mąkę. Dodaj do niej paprykę w proszku oraz pokrojoną w drobną kostkę świeżą paprykę. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Do innej miski wlej wodę. Dodaj do niej przygotowana mieszankę mąki i papryki.
-
Dodaj do tego sól, cukier, olej i drożdże. Następnie delikatnie wymieszaj i wyrabiaj ręką, aż uzyskasz jednolitą masę.
-
Ciasto przełóż od razu do dwóch wąskich blaszek do pieczenia, które wcześniej wyłożysz papierem.
-
Blachy przykryj delikatną ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
-
Po wyrośnięciu posmaruj wierzch chleba olejem.
-
Chleb należy piec przez około godzinę w temperaturze 180°C.
Pieczywo podawaj po wystudzeniu z dowolnie wybranymi dodatkami. Nadmiar chleba możesz zamrozić i nie straci przy tym swojego smaku oraz aromatu. Życzymy smacznego.