Pyszny i bezglutenowy piernikowy chlebek bananowy to propozycja na każdą okazję. Bez wątpienia sprawdzi się nie tylko przy stole wigilijnym, ale również jako deser na co dzień. To zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pierników, które goszczą na naszych stołach. W tym miejscu przygotowaliśmy dla Ciebie szybki i sprawdzony przepis na smakołyk, który szybko podbije serca Twoich bliskich. Możesz przygotować ten chlebek w stu procentach ze składników bezglutenowych.
Piernikowy chlebek bananowy nie tylko na Wigilię
Od lat piernikowe chlebki goszczą na naszych stołach w Wigilię. Przysmak ten jest jednak na tyle uniwersalny, że z powodzeniem można przygotowywać go częściej. Dodanie to przepisu banana sprawia, że chlebek zyskuje wyjątkowy aromat i jeszcze lepszy smak. Ponadto można go przygotować z mniejszą ilością cukru, dzięki czemu będzie zdrowszy. Obecnie tego typu rarytas można zrobić z wykorzystaniem produktów w stu procentach wolnych od glutenu. To niezwykle cenna informacja dla osób, które z różnych powodów wyeliminowały to białko ze swojej diety. Od teraz z naszym przepisem szybko i sprawnie przygotujesz pyszny bezglutenowy piernikowy chlebek bananowy.
Składniki na piernikowy chlebek bananowy
Atutem naszego przepisu jest to, że nie potrzebujesz do niego wielu składników. Dla swojej wygody i sprawnego wykonania przepisu rekomendujemy wcześniejsze przygotowanie wszystkich produktów w zasięgu ręki. Wybierając je, postaw na artykuły spożywcze wysokiej jakości. Do przygotowania bezglutenowego piernikowego chlebka bananowego potrzebujesz:
-
2 szklanki gryczanej mąki bezglutenowej;
-
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
-
4 łyżeczki bezglutenowej przyprawy piernikowej;
-
6 sztuk dojrzałych bananów;
-
6 łyżek sproszkowanego siemienia lnianego;
-
6 łyżek oleju kokosowego;
-
⅔ szklanki syropu klonowego;
-
szklanka orzechów włoskich;
-
dwie garści suszonej żurawiny;
-
dwie garści posiekanych migdałów blanszowanych;
-
szczypta soli.
Jak przygotować nasz piernikowy chlebek bananowy?
Przygotowanie bezglutenowego piernikowego chlebka bananowego nie wymaga dużej wiedzy w zakresie gotowania i pieczenia. Wystarczy posiadać podstawowe przyrządy kulinarne, piekarnik oraz odrobinę wolnego czasu. Postępuj krok po kroku według naszego przepisu, a przygotujesz wyjątkowy smakołyk.
-
Siemię lniane wsyp do szklanki i zalej je wodą przegotowaną do około ½ pojemności szklanki i następnie je dokładnie wymieszaj.
-
Obierz banany i rozgnieć je w misce.
-
Do bananów dodaj olej kokosowy, siemię lniane oraz syrop klonowy i następnie wszystko wymieszaj.
-
Połącz wszystkie składniki zawarte w recepturze. Wymieszaj je łyżką, a następnie dodawaj stopniowo do miski z bananami.
-
Połącz wszystko w jednolitą masę.
-
Orzechy i żurawinę wsyp do masy i wymieszaj łyżką.
-
Przygotowaną masę piernikową umieść w foremce wybranego kształtu (np. prostokątna lub okrągła).
-
Wierzch piernika możesz udekorować migdałami.
-
Ciasto piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
-
Piernik po ostudzeniu jest gotowy do spożycia.
Tak przygotowane ciasto doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Możesz je zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy, szkoły lub na spacer.