Bezglutenowe słodycze cieszą się rosnącą popularnością wśród polskich konsumentów. Sięgają po nie zarówno osoby będące na diecie bezglutenowej z powodów zdrowotnych, jak i te, które chcą spróbować czegoś nowego. Alternatywą do kupowania gotowych produktów jest przygotowanie bezglutenowych smakołyków we własnym zakresie. Strzałem w dziesiątkę okazują się popękane ciasteczka czekoladowe bez glutenu. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Dlaczego warto wypróbować popękane ciasteczka czekoladowe?
Przede wszystkim popękane ciasteczka czekoladowe to przepis na każdą okazję. Doskonale sprawdzają się jako słodka przekąska w trakcie dnia, do kawy lub herbaty, czy na przyjęcie urodzinowe. Dziecko może zabrać je do szkoły, a Ty do pracy, czy też na spacer. Atutem bezglutenowych popękanych ciasteczek czekoladowych jest nie tylko ich smak, ale również oryginalny wygląd. Dzięki temu uwielbiane są przez każdego łasucha. Obecnie bez problemu można przygotować je z wykorzystaniem mąki bezglutenowej, dzięki czemu deser ten może być bez obaw jedzony przez osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu. Ciasteczka popękane przypadną również do gustu osobom, które z powodu różnych przekonań eliminują gluten ze swojej diety lub po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Przygotowanie ciasteczek jest bardzo proste. Bez wątpienia poradzą sobie z tym nawet cukierniczy nowicjusze. Zapraszamy to wypróbowania naszego przepisu.
Czego potrzebujesz? Składniki
Poniżej przedstawiamy listę niezbędnych składników do przygotowania naszych popękanych ciasteczek czekoladowych bez glutenu. To proste składniki, a samo przygotowanie przepisu jest bardzo łatwe. Potrzebujesz do tego:
-
130 g mąki bezglutenowej (np. owsianej) lub dedykowanej mieszanki;
-
¾ łyżeczki proszku do pieczenia;
-
35 g kakao ciemnego bezglutenowego;
-
1 jaja rozmiar L;
-
35 g zimnego masła;
-
80 g drobnego cukru
-
40 g cukru pudru.
Jak przygotować słodkie popękane ciasteczka czekoladowe bez glutenu?
Bez problemu przygotujesz pyszne ciasteczka czekoladowe bez glutenu w domowych warunkach. Przedstawiamy Ci przepis w kilku krokach, dzięki czemu masz gwarancję tego, że zachowasz odpowiednie proporcje, a ciasteczka wyjdą znakomicie. Powodzenia.
-
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie wymieszaj składniki drewnianą łyżką.
-
Pokrojone w kawałki zimne masło dodaj do mąki, a następnie zagnieć ciasto rękami.
-
Dodaj do ciasta cukier i jajko i dalej zagniataj ciasto, aż uzyskasz jednolitą masę.
-
Uformuj z ciastka kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
-
W międzyczasie przygotuj blachę i połóż na niej papier do pieczenia.
-
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na około 16 części. Z każdej z nich zrób małą kulkę i obtocz w cukrze pudrze.
-
Ciastka należy piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia ciastka powinny popękać i odsłonić kakao.
-
Po wyjęciu blachy zostaw ciastka na chwilę do ostygnięcia. Dopiero później przełóż je na papier.
-
Po wystygnięciu ciastka nadają się do jedzenia.
Tak przygotowane ciasteczka czekoladowe bez glutenu staną się prawdziwym hitem w Twoim domu. Pokochają je zarówno maluchy, jak i osoby dorosłe.