gluten

Gluten – czym jest i gdzie występuje?

Gluten to składnik odżywczy, który w ostatnich latach wzbudza wiele kontrowersji. Jedni są zwolennikami jego spożywania, a jeszcze inni świadomie z niego rezygnują. Istnieją również osoby, które muszą go unikać ze względu na określone schorzenia, w tym głównie celiakię i nietolerancję. Warto więc zastanowić się nad tym, czym właściwie jest ten popularny gluten i w jakich produktach spożywczych można go znaleźć. Sprawdź.

Czym właściwie jest gluten?

W określonych produktach spożywczych występuje grupa białek, która ogólnie zwana jest glutenem. Przede wszystkim znajduje się on w produktach zbożowych z pszenicy, żyta i pszenżyta. Zdarza się jednak, że ślady glutenu można spotkać również w przypadku produktów z owsa, jeżeli w fazie produkcji dochodzi do jego zanieczyszczenia. Białka te odpowiadają za kleistość i elastyczną konsystencję ciasta, co doskonale widać m.in. w przypadku pizzy. Pod kątem kulinarnym gluten jest bardzo pożądany w pieczeniu ciast i produkcji innych wyrobów. W związku z tym w produktach garmażeryjnych i cukierniczych można znaleźć go nawet wtedy, jeżeli naturalnie nie występuje w danym typie zboża.

U większości ludzi gluten jest łatwo przyswajalny i powoduje korzystne działanie organizmu. Zdarza się jednak, że spożywanie tej substancji nie jest wskazane. Do tej grupy osób należą przede wszystkim chorzy na celiakię oraz osoby z alergią na gluten. U nich mogą występować niekorzystne objawy skórne oraz ze strony przewodu pokarmowego, ponieważ organizm ma problem z przetworzeniem glutenu.

W jakich produktach można znaleźć gluten?

Oczywiście na pierwszą myśl przychodzą przede wszystkim produkty zbożowe. Gluten naturalnie występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu, czy pszenżycie. W związku z tym znaleźć go można w różnego rodzaju produktach, w których występują te mąki zbożowe. Zdarza się jednak, że obecność glutenu wykrywana jest również w mąkach i otrębach zbóż takich jak owies, gdzie nie powinno go być. Jest to związane niewystarczającą kontrolą produkcji, gdy na polu dochodzi do mieszania się zbóż i trudno o uzyskanie w stu procentach czystego owsa. Zgodnie z tym gluten znajduje się przede wszystkim w:

  • pieczywie;

  • makaronach;

  • produktach cukierniczych;

  • wyrobach garmażeryjnych;

  • płatkach.

Powszechną praktyką jest, że składnik ten dodawany jest również do innych produktów. Dzięki niemu zachowuje się pożądaną konsystencję wyrobu oraz jego właściwości. To sprawia, że gluten znaleźć można w wybranych produktach takich jak:

  • kiełbasy i parówki;

  • sosy typu instant;

  • wędliny i mielonki;

  • pasztety;

  • zupy.

Zwróć uwagę na skład

W ostatnich latach obserwuje się znaczny wzrost świadomości konsumentów w zakresie ich zdrowia, a także ewentualnego uczulenia na gluten. Warto poddać się badaniom medycznym, które potwierdzą to, czy nasz organizm dobrze radzi sobie z przetwarzaniem tej substancji. Jeżeli nie, to niezbędne będzie wyeliminowanie glutenu ze swojej diety. Jest to możliwe dzięki kupowaniu produktów pozbawionych glutenu, których w polskich sklepach znajduje się coraz więcej. Dla bezpieczeństwa warto jednak zapoznawać się z dokładnym składem każdego produktu i ufać tylko zweryfikowanym markom. Wpłynie to korzystnie na Twoje zdrowie. Jeżeli tolerujesz gluten, to nie ma zdrowotnego wskazania do tego, aby z niego rezygnować. Zawsze skonsultuj to z lekarzem i dietetykiem.

Komentarze zostały wyłączone.