Czy gluten powoduje raka

Czy gluten powoduje raka?

Wiele osób błędnie uważa, że spożywanie glutenu powoduje raka niezależnie od tego, czy ktoś boryka się z nietolerancją tego składnika, czy nie. Oczywiście jest to błąd. Obecnie brakuje wiarygodnych badań, które potwierdziłyby taką zależność. Osoby szerzące tego typu informacje nie są w stanie podeprzeć się żadnym wiarygodnym źródłem. Jedyne co udowodniono to fakt, że osoby cierpiące na celiakię są bardziej narażone na występowanie nowotworów dotyczących przewodu pokarmowego, jeżeli nie stosują diety bezglutenowej.

Gluten zwiększa ryzyko raka u osób chorych

Choroby takie jak celiakia, choroba Duhringa, czy też alergie związane z glutenem to podstawa do tego, aby bezwzględnie zastosować dietę bezglutenową. Wpływa ona na znaczne poprawienie jakości codziennego życia pacjentów, a także minimalizuje ryzyko występowania u nich groźnych powikłań. Nieleczona lub źle leczona celiakia może być powodem występowania poważniejszych problemów, w tym m.in. nowotworów związanych z przewodem pokarmowym. W związku z tym warto postawić na specjalistyczne badania, skonsultować swoją sytuację ze specjalistą, a także wyeliminować gluten z codziennej diety.

Czy osoby zdrowe powinny się obawiać?

Większość z nas jednak dobrze toleruje gluten, a produkty zbożowe towarzyszą nam od setek lat. W związku z tym nie powinno być żadnych przeciwwskazań ku temu, aby spożywać gluten. Oczywiście warto postawić na zboża ze sprawdzonych źródeł, a także na wysokiej jakości produkty spożywcze. W kontekście raka lub innych poważnych schorzeń, zagrożeniem jest przede wszystkim niskiej jakości i modyfikowana żywność, a nie jej konkretny rodzaj. Warto o tym pamiętać. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości w tym zakresie rekomendujemy kontakt ze specjalistą z obszaru dietetyki lub z lekarzem prowadzącym.

Leczenie onkologiczne a dieta bezglutenowa

Osobny przypadek stanowią pacjenci przechodzący leczenie onkologiczne. W ich przypadku można zastosować dietę bezglutenową, jeżeli wcześniej udowodniono nietolerancję na ten składnik lub powikłaniem po leczeniu jest pogorszone wchłanianie w układzie pokarmowym. Jeżeli jednak nie ma konkretnych wskazań medycznych i pacjent dobrze toleruje gluten, to jego dieta powinna go zawierać. Bezwzględna dieta bezglutenowa rekomendowana jest tylko wybranym pacjentom. Zastosowanie jej u każdego może być bardzo niebezpieczne. Osłabiony organizm w leczeniu onkologicznym narażony jest wówczas na niedobory cennych mikro i makroelementów, co dodatkowo pogarsza jego kondycję. Dobrej jakości produkty pełnoziarniste to m.in.: witaminy z grupy B, białko, węglowodany, żelazo, witamina E, potas, magnez i wiele więcej.

W przypadku pacjentów z celiakią spożywanie glutenu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka gardła, przełyku, czy też jelita grubego. Nie jest to jednak reguła, a do tej pory nie ma wiarygodnych badań, które jednoznacznie wskazałyby na związek występujący pomiędzy spożywaniem glutenu a zachorowaniem na raka.

Komentarze zostały wyłączone.