Obecnie coraz więcej osób zmaga się z nietolerancją glutenu i celiakią. To sprawia, że ze swojej diety muszą wyeliminować gluten, który znajduje się w tradycyjnie wykorzystywanych do wypieków mąkach. Jeżeli jesteś łasuchem, to jednak nie musisz rozpaczać. Bezglutenowe ciasta mogą być naprawdę pyszne, a świetnym tego przykładem jest klasyczne ciasto ucierane ze świeżymi owocami. To smakołyk, który doskonale sprawdza się na przyjęcia lub też do popołudniowej kawki. Na końcu artykuły zdradzimy Ci nasz sekretny przepis.
Dlaczego ciasto ucierane bezglutenowe to dobry wybór?
Bez dwóch zdań ciasto ucierane bezglutenowe to doskonały wybór. Przede wszystkim jest proste i szybkie w przygotowaniu. Z powodzeniem poradzą sobie z tym nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Robi się je szybko i potrzeba do tego niewielkiej ilości składników. Przygotowaną podstawę można uzupełnić o dowolnie wybrane, najlepiej sezonowe, owoce. Ciasto pasuje świetnie również z bitą śmietaną, czy też z ulubionymi sosami. Do jego przygotowania doskonale nadają się dowolnie wybrane mąki bezglutenowe, np. ryżowe, owsiana, czy też kukurydziana. Możesz także skorzystać z gotowych mieszanek do pieczenia ciast bezglutenowych. Zawsze zapoznaj się jednak z ich składem. W zależności od swoich potrzeb, możesz przygotować jeden większy ucierany placek lub kilka mniejszych i efektownie je udekorować. W tym przepisie można być bardzo kreatywnym.
Klucz do sukcesu w pieczeniu ciast
O ile kreatywność dotyczy dekorowania ciasta i jego formy, o tyle kluczem w sukcesie jego pieczenia jest zachowanie proporcji. Ciasta wymagają odwzorowania sprawdzonej receptury, aby wszystko się udało i wyszło, jak należy. Nie obawiaj się jednak. Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty i skuteczny przepis, z którego ciasto wychodzi nawet cukierniczym nowicjuszom.
Składniki na ciasto
Poniżej przedstawiamy składniki na ucierane ciasto w blasze okrągłej o średnicy 30-35 centymetrów lub klasycznej blasze prostokątnej. Jeżeli dysponujesz mniejszą blachą, to odpowiednio zmniejsz proporcje. Składniki:
-
3 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej lub mieszanki (świetnie sprawdza się połączenie kilku rodzajów mąk);
-
4-5 jajek;
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego;
-
¾ szklanki oleju;
-
¾ szklanki cukru brązowego;
-
około 1 kg ulubionych owoców sezonowych;
-
inne dekoracje do ciasta.
Jak przygotować pyszne ucierane ciasto bezglutenowe?
Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne ucierane ciasto bezglutenowe. Wykonaj te kroki w odpowiedniej kolejności, a bez wątpienia upieczesz przepyszne ciasto. Powodzenia.
-
Połącz mąkę lub wybraną mieszankę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do większego naczynia.
-
Do innej miski wbij do środka jajka, wsyp cukier i ubijaj aż do zyskania jednolitej i puszystej masy.
-
Dodaj do ciasta olej, cały czas miksując.
-
Do miski z jajami i olejem dodaj przesianą mąką, cały czas miksując na niskich obrotach (mikser możesz zastąpić ręcznym mieszaniem drewnianą łyżką). Powstałe ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
-
Do ciasta dodaj ulubione owoce.
-
Przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
-
Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez 30 minut. Upewnij się patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, to piecz nieco dłużej.
-
Udekoruj wyjęte ciasto owocami i innymi dodatkami wedle uznania.
Smacznego!