Pieczywo bezglutenowe może być smaczne i chrupiące. Ciekawą alternatywą do chleba pozostają bułeczki, które z powodzeniem mogą jeść osoby eliminujące gluten ze swojej diety. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację, przekąską w trakcie dnia, czy drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić przepyszne bezglutenowe bułeczki i poznasz nasz sprawdzony i prosty przepis. Zapraszamy.
Dlaczego warto postawić na bułeczki bezglutenowe?
Świadomość społeczeństwa w zakresie występowania takich chorób jak celiakia i nietolerancja glutenu wzrasta. W związku z tym w sklepach i piekarniach można znaleźć coraz więcej produktów bezglutenowych. Nie zawsze jednak są one w stu procentach pozbawione tych białek. Alternatywą pozostaje pieczenie bułeczek we własnym zakresie, dzięki czemu dokładnie wiesz, co znajduje się w ich składzie. Tego typu bułki smakują wyśmienicie zarówno na świeżo w domu, jak i zabrane ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę. Ich przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane i z powodzeniem poradzą z tym sobie nawet osoby początkujące w kuchni.
Pamiętaj jednak o tym, że pieczywo bezglutenowe czerstwieje szybciej, przez co warto nadmiar bułek zamrozić, aby zachować ich świeżość. Następnie możesz rozmrażać je w piekarniku lub w temperaturze pokojowej. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na pyszne bułeczki bezglutenowe. To doskonały wybór nie tylko dla osób, które z powodów zdrowotnych muszą odstawić gluten.
Czego potrzebujesz do przygotowania bułeczek? Lista składników
Proponowany przez nas przepis jeszcze przede wszystkim prosty i szybki. Nie wymaga przygotowania wielu składników, dzięki czemu bez problemu poradzi sobie z nim nawet początkujący domowy piekarz. Niezbędne składniki to:
-
900 g mieszanki wybranych mąk bezglutenowych lub gotowej mieszanki do pieczenia bułek;
-
15 g suchych drożdży;
-
3 łyżeczki soli;
-
około 800 ml letniej wody
-
6 łyżek oleju
Jak przygotować pyszne i chrupiące bułeczki bezglutenowe?
Przepis nie należy do najbardziej skomplikowanych, a jego efektem są pyszne i chrupiące bułeczki bezglutenowe. To doskonały wybór na śniadanie, przekąskę, kolację itp. Starannie dobierz mąkę, aby w jej składzie nie było glutenu. W ten sposób zachowasz zdrową i bezpieczną dla siebie dietę. Poniżej przedstawiamy proces pieczenia bezglutenowych bułeczek w kilku krokach.
-
Do dużej miski przesiej mieszankę mąk, a następnie dodaj do niej sól i suche drożdże.
-
Dolej wodę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta. Powinno być wyrabiane około 5 minut.
-
Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj olej. Pracuj z ciastem na bułki tak długo, aż uzyskasz gęstą, elastyczną i jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, to dodaj nieco więcej wody.
-
Posyp ciasto mąką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
-
Blachy do pieczenia wyłóż papierem i nagrzej piekarnik do temperatury 250°C.
-
Z ciasta uformuj kulki o wielkości piłeczek do tenisa.
-
Piecz bułki przez około 25-30 minut. Na ostatnie minuty zmniejsz temperaturę piekarnika do 220°C. Dzięki temu skóra bułek nie będzie zbyt przypieczona i twarda.
Tak przygotowane domowe bułeczki bez glutenu to prawdziwy hit. Szybko przypadną do gustu również osobom, które na co dzień nie unikają tego składnika w swojej diecie. Smacznego.