Babka cytrynowa wielkanocna bez glutenu przepis
Wielkanocna babka cytrynowa to przepis, na który stawia wielu Polaków. Tak naprawdę tego typu ciasto doskonale sprawdza się o każdej porze roku. Kluczem jest upieczenie go w taki sposób, aby zachowało swoją wilgoć i było bardzo aromatyczne. Bez wątpienia babka cytrynowa wielkonocna gości na stołach wielu Polaków, a obecnie można przygotować ją także w wersji bezglutenowej. To duże ułatwienie dla osób, które borykają się z celiakią lub nietolerancję glutenu. Zapraszamy do zapoznania się z rekomendowanym przez nas przepisem.
Jeden ze smaków Wielkanocy
Bez dwóch zdań babka cytrynowa to jeden z charakterystycznych smaków Wielkanocy. Zazwyczaj na naszym stole gości tuż obok popularnego mazurka. Wiele osób tego typu babkę umieszcza również w koszyczku wielkanocnym. Osoby stosujące dietę bezglutenową z powodu celiakii lub nietolerancji glutenu, nie muszą rezygnować z tego przysmaku. Zamiast sobie jego odmawiać, warto przygotować babkę cytrynową wielkanocną bez glutenu. Możesz zrobić ją dla siebie lub pomyśleć o preferencjach i potrzebach swoich gości. W ten sposób miło ich zaskoczysz i pomożesz im w dbaniu o dobre samopoczucie i zdrowie. Bezglutenowa babka cytrynowa wielkanocna może być przepyszna, czego przykładem jest rekomendowany przez nas i wielokrotnie sprawdzany przepis. Do przygotowania babki potrzebujesz starannie dobranych mąk bezglutenowych lub dedykowanej mieszanki bezglutenowej do pieczenia. Zapraszamy do wypróbowania naszej receptury.
Składniki na bezglutenową babkę cytrynową
Przygotowanie bezglutenowej babki cytrynowej nie jest skomplikowane. W związku z tym nie potrzebujesz od tego dużej liczby różnych składników. Niezbędne do upieczenia babki będą:
-
250 g mąki bezglutenowej lub dedykowanej mieszanki do pieczenia;
-
75 g cukru pudru;
-
3 łyżki cukru waniliowego;
-
skórka z jednej cytryny;
-
sok z połowy dużej cytryny;
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
-
6-8 łyżek oleju;
-
350 ml napoju roślinnego (np. migdałowy lub sojowy);
-
1,5 banana;
-
150 g czekolady bezglutenowej;
-
bezglutenowa bułka tarta.
Jak przygotować babkę cytrynową wielkanocną bez glutenu?
Pieczenie babki cytrynowej bez glutenu rozpocznij od przygotowania wszystkich potrzebnych składników. Następnie postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a z pewnością przygotujesz pyszne i świeże ciasto nie tylko na Wielkanoc. Powodzenia.
-
Formę do pieczenia posmaruj masłem, a następnie obsyp bułką tartą.
-
Z wyparzonej cytryny wyciśnij sok oraz starannie zetrzyj skórkę.
-
W dużej misce połącz mąkę z innymi sypkimi składnikami: cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
-
W innej misce umieść banana pokrojonego w kawałki, zalej go napojem roślinnym, sokiem z cytryny, skórką i olejem. Połącz to ze sobą za pomocą widelca, rozgniatając przy okazji banana.
-
Połącz ze sobą zawartość obu misek i wymieszaj trzepaczką do jajek. Pamiętaj o tym, aby nie używać tu miksera. Po połączeniu powstanie ciasto.
-
Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
-
Po upieczeniu pozostaw babkę do ostygnięcia, a następnie wyjmij ją z blaszki.
-
Babkę można udekorować dowolną polewą lub cukrem pudrem.
Tak przygotowana babka cytrynowa to strzał w dziesiątkę na Wielkanoc. Sprawdzi się również z powodu innych okazji, czy też do poranne kawki. Smacznego.