7

Wigilijny makowiec bez glutenu – przepis

Obecnie coraz więcej osób na co dzień rezygnuje ze spożywania glutenu ze względów zdrowotnych. Te naturalnie występujące w zbożach białka przeciwwskazane są m.in. przy celiakii lub nietolerancji glutenu. Na szczęście w sklepach dostępne są wysokiej jakości mąki bezglutenowe, dzięki czemu odstawienie glutenu nie wpływa negatywnie na codzienne życie. Z powodzeniem możesz upiec m.in. wigilijny makowiec bez glutenu. Zapraszamy do zapoznania się z naszym sprawdzonym przepisem.

Makowiec to nasza wigilijna tradycja

Bez dwóch zdań nie ma bardziej tradycyjnego i bardziej polskiego ciasta, które kojarzy się z Wigilią i okresem świąt Bożego Narodzenia. Makowiec to prawdziwy król świątecznych słodkości, choć jego wielbiciele mogą jeść go przez cały rok. W tradycyjnej formie przygotowuje się go z mąk, które zawierają gluten. Obecnie jednak z powodzeniem można przygotować przepyszny wigilijny makowiec ze starannie dobranych mąk bezglutenowych. Gwarantujemy, że nawet najwięksi smakosze nie odróżnią jego smaku. Dzięki temu ciasto bez obaw będą mogły spożywać osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu, a także te, które nie spożywają tego składnika z powodu innych przekonań. Wystarczy zmienić mąkę, ponieważ sam mak jest naturalnie pozbawiony glutenu. Poniżej przedstawiamy nasz sprawdzony przepis na wigilijny makowiec bez glutenu, który sprawi, że święta będą jeszcze bardziej udane i wyjątkowo smaczne. Zapraszamy do jego wypróbowania.

Czego potrzebujesz do zrobienia bezglutenowego makowca?

Przygotowanie wigilijnego makowca bezglutenowego nie różni się zbytnio od tego, jak to wygląda w przypadku tradycyjnego ciasta. Podstawę udanego pieczenia stanowi postępowanie zgodne z recepturą, a także wykorzystywanie wysokiej jakości składników. Do przygotowania makowca potrzebujesz takich produktów jak:

  • 2 szklanki maku;

  • ¾ szklanki mleka;

  • 1,5 szklanki mąki owsianej lub płatków owsianych bezglutenowych;

  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej;

  • 150 g masła;

  • 3 łyżki miodu;

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;

  • 3 jajka;

  • ¾ szklanki rodzynek;

  • ½ łyżeczki cynamonu;

  • kilka kropel aromatu migdałowego;

  • 150 g płatków migdałowych;

  • 3 łyżki kandyzowanej pomarańczy (opcjonalnie);

  • 9 łyżek cukru brązowego.

Jak przygotować wigilijny makowiec bez glutenu?

Poniżej krok po kroku przedstawiamy nasz sprawdzony przepis na wigilijny makowiec przygotowany z mąk bezglutenowych. Zapraszamy do jego wypróbowania.

  1. Mak zalej wrzątkiem i pozostaw na około 20 minut.

  2. Sparzony mak wystudź, a następnie zmiel i przełóż do garnka.

  3. Do garnka z makiem dodaj: mąkę ziemniaczaną, mleko, rodzynki, miód i skórkę pomarańczową. Wymieszaj składniki i je zagotuj.

  4. Gdy masa ostygnie, to dodaj do niej: połowę płatków migdałowych, aromat migdałowy, cynamon i jajko, delikatnie wymieszaj i odstaw.

  5. Do mąki owsianej dodaj miękkie masło, jajka, cynamon, cukier i mąkę kukurydzianą, a następnie za pomocą miksera przygotuj owsianą kruszonkę. Podziel ją na dwie części.

  6. Połowę kruszonki rozsyp na blasze do pieczenia i ją ugnieć. Następnie przełóż masę makową i starannie wyrównaj.

  7. Pozostałą kruszonkę wymieszaj z resztą płatków migdałowych i obsyp ciasto.

  8. Makowiec piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  9. Po wystudzeniu makowiec nadaje się do jedzenia.

Wypróbuj nasz przepis nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia. Smacznego.

Komentarze zostały wyłączone.