4

Jak urządzić tłusty czwartek bez glutenu – przepis na bezglutenowe faworki

Tłusty czwartek i brak glutenu? Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak. Bez problemu jesteś w stanie przygotować przepyszne bezglutenowe wypieki, a prawdziwym hitem tłustego czwartku będą oczywiście faworki. Są przepyszne i doskonale sprawdzą się nie tylko na tę okazję. Dlaczego faworki to klasyka tłustego czwartku? Sprawdź naszą sprawdzoną recepturę na wyjątkowe faworki bez glutenu, które w prosty i szybki sposób przygotujesz w domu.

Bezglutenowe wypieki na tłusty czwartek

Od jakiegoś czasu świadomość społeczeństwa w zakresie nietolerancji glutenu, czy też choroby takiej jak celiakia, jest coraz większa. Równolegle do tego producenci rozwijają ofertę produktów, które przeznaczone są dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki temu bez problemu kupisz produkty, z których następnie przygotujesz faworki lub inne wypieki. Podstawą jest oczywiście staranny dobór bezglutenowej mąki. Tu można postawić m.in. na mąki: kukurydzianą, owsianą, ryżową, sojową, czy też z prosa.

W przypadku słodkich wypieków rekomendujemy przygotowanie miksu z kilku mąk, co korzystnie wpływa na smak i jakość smakołyków. Alternatywą pozostaje skorzystanie z gotowych mieszanek bezglutenowych, jednak zawsze zapoznaj się z ich składem przed użyciem. Przygotowanie przekąsek i faworków we własnym zakresie to świetna frajda, a także gwarancja tego, że w tłusty czwartek nie zjesz glutenu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą sprawdzoną recepturą.

Czego potrzebujesz do faworków? Składniki

Poniżej przedstawiamy składniki, których potrzebujesz do przygotowania solidnej porcji bezglutenowych faworków na tłusty czwartek i nie tylko. Niezbędne składniki to:

  • ok. 300-350 g mąki bezglutenowej lub mieszanki bezglutenowej do wypieków;

  • 4-5 jaj;

  • 250 g jogurtu naturalnego;

  • 15 g masła;

  • 10 g babki jajowatej (łusek);

  • 3-4 łyżeczki cukru;

  • 1,5 łyżeczki octu;

  • olej do smażenia.

Jak przygotować bezglutenowe faworki krok po kroku?

Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak wygląda przygotowanie bezglutenowych faworków w domu. Wykonaj przepis zgodnie z naszymi wskazówkami, a Twoje faworki zaskoczą nawet największych smakoszy. Powodzenia.

  1. Wymieszaj babkę jajowatą z 150 g jogurtu naturalnego i odstaw na około 60 minut. W tym czasie jogurt powinien zgęstnieć.

  2. Mąkę bezglutenową lub mieszankę przesiej do miski.

  3. Dodaj do mąki trzy żółtka, ocet, masło, cukier, pozostały jogurt naturalny oraz mieszankę jogurtu i babki jajowatej.

  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż dobrze się ze sobą połączą.

  5. Ciasto nie powinno się lepić do rąk i nie powinno być zbyt kruche. Jeżeli uważasz, że jest za suche, to dodaj nieco więcej jogurty. W sytuacji, gdy się lepi, dodaj ostrożnie mąki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

  6. Mały fragment ciasta rozwałkuj i pokrój na prostokąty o wymiarach około 3×8 cm i ich środku zrób nacięcie. Następnie przewlecz jeden koniec prostokąta przez nacięcie.

  7. Pozostałe ciasto przykryj ściereczką.

  8. W garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Faworki powinny się w nim zanurzyć.

  9. Faworki smaż przez kilka minut z obu stron, aż będą złote.

  10. Po usmażeniu odsącz faworki na ręczniku papierowym.

  11. Postępuj tak z pozostałym ciastem.

  12. Gdy faworki ostygną, to można posypać je cukrem pudrem lub innymi dodatkami.

Smacznego!

Komentarze zostały wyłączone.