Czy warto wyeliminować gluten z diety

Czy warto wyeliminować gluten z diety?

Gluten towarzyszył naszej diecie od setek lat. Wszystko dlatego, że ta mieszanka białek znajduje się w popularnych w Polsce zbożach takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies. W związku z tym większość ludzi dobrze toleruje gluten i nie musi usuwać go z diety. Istnieją jednak schorzenia takie jak celiakia, choroba Duhringa, czy też alergie, przy których niezbędne jest postawienie na dietę bezglutenową. W tym tekście sprawdzimy, czy warto wyeliminować gluten z diety bez wyraźnego wskazania lekarskiego.

Czy wykluczenie glutenu z diety jest bezpieczne?

W ostatnich latach na popularności zyskują diety bezglutenowe. Specjaliści i celebryci prześcigają się w tym, aby wskazać na zasadność wyeliminowania diety z diety bez względu na stan zdrowia pacjenta. W konsekwencji wiele osób decyduje się na usunięcie z jadłospisu produktów zbożowych na wszelki wypadek. Nie zawsze jest to dobrym pomysłem. Wszystko dlatego, że produkty zbożowe są bogate w cenne makro i mikroelementy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po wyłączeniu zbóż z diety, niezbędne jest uzupełnianie niedoborów witaminowych w postaci innych pokarmów i suplementów.

Postawienie na dietę bezglutenową bez przygotowania i konsultacji dietetycznej, może powodować poważne konsekwencje. Niedobory: kwasu foliowego, magnezu, żelaza, wapnia, cynku i witamin D, K i z grupy B, to spore zagrożenie. W najlepszym przypadku przełoży się to na pogorszone samopoczucie pacjenta, a w najgorszym może powodować poważne problemy zdrowotne. W związku z tym każdorazowo decyzja o wyłączeniu glutenu z diety powinna być skonsultowana ze specjalistą. Tylko w ten sposób można zadbać o swoje bezpieczeństwo.

Gluten nie zawsze jest szkodliwy

Jeżeli Twój organizm dobrze toleruje gluten i nie cierpisz na żadną z chorób, która wymaga jego ograniczenia, to warto pozostawić go w codziennej diecie. Wówczas regularne spożywanie wysokiej jakości produktów pełnoziarnistych przełoży się na poprawę stanu zdrowia pacjenta. Zawarte w zbożach makro i mikroelementy korzystnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy, a także układ pokarmowy. Regulują wiele procesów zachodzących w organizmie, a także odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie. Ze względu na brak szkodliwości glutenu, nie ma wyraźnych przeciwwskazań do jego spożywania.

Co w przypadku choroby?

Oczywiście może zdarzyć się, że wyeliminowanie glutenu z diety jest niezbędne przy danej jednostce chorobowej. Zazwyczaj to celiakia, alergia na gluten lub choroba Duhringa. Wówczas konieczne jest wdrożenie diety bezglutenowej i stosowanie odpowiedniej suplementacji witaminowej. Pamiętaj o tym, że każdorazowo diagnoza powinna być postawiona przez lekarza specjalistę. Jeżeli po spożyciu pokarmów mącznych i zbożowych czujesz się gorzej, to warto przeprowadzić specjalistyczne badania pod kątem ewentualnej nietolerancji glutenu. Odradza się próbę zdiagnozowania tego we własnym zakresie. To, czy warto wyeliminować gluten z diety, zależy od indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia pacjenta.

Komentarze zostały wyłączone.