11

Przepis na pyszne ciasto marchewkowe bez glutenu

Ciasto marchewkowe to pyszny deser, do którego przygotowania wykorzystuje się warzywa. Dodatkowo stanowi ciekawą i mniej słodką alternatywę dla wielu innych popularnych ciast, dzięki czemu uznawane jest za to zdrowsze. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a specjalnie dla osób na diecie bezglutenowej przygotowaliśmy sprawdzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe bez glutenu. Zapraszamy do wypróbowania naszej receptury i przygotowania smakowitego deseru na każdą okazję.

Zdrowe ciasto marchewkowe

Od lat cieszy się ono w Polsce rosnącą popularnością. Wszystko dlatego, że ciasto marchewkowe zawiera mniej cukru i jest ciekawą alternatywą dla wielu innych tradycyjnych wypieków. Ze względu na jego smak, aromat oraz uniwersalność, kochają je smakosze w każdej grupie wiekowej. Zdrowe ciasto marchewkowe bez glutenu to dobry wybór do porannej kawy, jako poczęstunek do pracy, czy też smakołyk przygotowany z myślą o gościach w domu. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, dzięki czemu z zadaniem poradzą sobie nawet początkujący cukiernicy. Pozbawienie ciasta glutenu sprawia, że jest ono również w stu procentach bezpieczne dla osób borykających się z celiakią lub nietolerancja glutenu. Kluczem jest staranne dobranie mąk bezglutenowych i wykonywanie ciasta marchewkowego zgodnie z naszymi wskazówkami. Zachęcamy do wypróbowania naszej receptury.

Składniki do bezglutenowego ciasta marchewkowego

Ciasto marchewkowe bez glutenu powstaje z prostych składników. Oczywiście podstawę stanowią tu marchewki, a także odpowiednio dobrana mąka bezglutenowa. Z doświadczenia rekomendujemy połączenie dwóch lub trzech rodzajów mąk, co korzystnie wpływa na strukturę i smak wypieku. Do przygotowania ciasta marchewkowego niezbędne są takie składniki jak:

  • 300 g marchwi;

  • 150 g mąki ryżowej;

  • 75 g mąki ziemniaczanej;

  • 150 g miąższu z pieczonej dyni lub ananasa (wybór należy do Ciebie);

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;

  • 1,5 łyżeczki cynamonu;

  • 75 g mielonych migdałów;

  • łyżeczka proszku do pieczenia;

  • 75 g wiórków kokosowych;

  • 75 g orzechów nerkowca;

  • 4 jajka;

  • łyżeczka soli morskiej;

  • 150 ml oleju kokosowego;

  • 150 ml syropu klonowego;

  • do dekoracji: 150 g serka Philadelphia i syrop klonowy.

Jak przygotować ciasto marchewkowe bez glutenu?

Kluczem do przygotowania pysznego ciasta jest zachowanie proporcji w składnikach. Ponadto niezbędne jest wykonywanie wszystkich kroków w przepisie w odpowiedniej sekwencji. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a Twój wypiek oczaruje nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  1. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia;

  2. Marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach;

  3. Miąższ z ananasa lub z dyni zblenduj i dodaj do startej marchwi. Dołóż do tego jedno jajo i dokładnie wymieszaj składniki łyżką.

  4. W innej misce przygotuj mąki bezglutenowe, zmielone migdały, sodę oczyszczoną, cynamon, sól morską, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i posiekane orzechy nerkowca. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

  5. Do osobnej miski dodaj 2 jajka i ubij je tak, aby podwoiły swoją objętość. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo rozpuszczony i wystudzony olej kokosowy oraz syrop klonowy. Cały czas miksuj. Gdy składniki ładnie się połączą, dodaj marchew i ananasa lub dynię, a następnie wymieszaj łyżką. Na samym końcu dodaj pozostałe składniki sypkie i również wymieszaj łyżką, aż się połączą.

  6. Ciasto wyłóż na tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut.

  7. W tym czasie przygotuj polewę. Do serka dodaj kilka łyżek syropu klonowego i miksuj przez kilka minut.

  8. Ostudzone ciasto posmaruj delikatnie polewą i podawaj.

To prosty i smakowity przepis na wyjątkowe ciasto marchewkowe bez glutenu. Zachęcamy do jego wypróbowania. Smacznego.

Komentarze zostały wyłączone.