Naleśniki bezglutenowe w stylu francuskim to prawdziwy hit. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Z powodzeniem można podawać je z różnego rodzaju dodatkami, w tym z domowymi dżemami i powidłami, czy też ze świeżymi owocami. Popularne Crêpes Suzette to przysmak dla każdego i pomysł na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadanie, podwieczorek, czy też kolację. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na wyjątkowe naleśniki bezglutenowe na sposób francuski.
Crêpes Suzette to coś więcej niż naleśniki
Bez wątpienia francuskie Crêpes Suzette to coś więcej niż zwykłe naleśniki. W wydaniu bezglutenowym smakują wybornie i mogą stanowić ciekawe urozmaicenie dla osób, które z powodów zdrowotnych lub innych przekonań nie spożywają na co dzień glutenu. Początki deseru, który dziś na całym świecie kojarzy się z Francją, sięgają już XIX wieku. Choć historycy spierają się co do tego, czy twórcą tego przepisu jest Henri Charpentier, czy też kto inny, to jednak jedno jest pewne. Deser ten smakuje wyśmienicie w różnych odsłonach i daje spore możliwości w doborze dodatków. Poniżej przedstawiamy przepis, w którym tradycyjną mąkę zastępuje mąka bezglutenowa. Dzięki temu naleśniki te na stałe mogą zagościć w diecie osób chorych na celiakię lub borykających się z nietolerancją glutenu. Z powodzeniem możesz wybrać swoją ulubioną mąkę bezglutenową, a my rekomendujemy m.in. mąkę ryżową, która doskonale pasuje do naleśników w stylu francuskim. Inne opcje to m.in. mąki kukurydziana i owsiana.
Czego potrzebujesz? Składniki
Poniżej przedstawiamy składniki na ciasto na naleśniki bezglutenowe w stylu francuskich. Z podanych proporcji wyjdzie kilkanaście naleśników. Składniki:
-
2 szklanki wybranej mąki bezglutenowej lub mieszanki bezglutenowej do naleśników i gofrów;
-
2 szklanki mąki ryżowej;
-
4 szklanki mleka;
-
1 szklanka tapioki lub skrobi ziemniaczanej;
-
4 łyżki oleju roślinnego;
-
szczypta soli.
Przygotowanie bezglutenowych naleśników w stylu francuskim
Dla Twojego ułatwienia przepis przedstawiamy w formie kilku kroków, które powinno się wykonywać w określonej sekwencji. Dzięki temu przygotujesz pyszne naleśniki w stylu francuskim. Dodaj do nich wybrane dodatki w postaci ulubionego sosu, świeżych owoców, czy też domowego dżemu. Powodzenia.
-
Przesiej mąki do dużej miski lub dodaj do niej gotową mieszankę bezglutenową.
-
Do mąki lub mieszanki dodaj sól, olej i mleko, a następnie wszystko wymieszaj.
-
Odstaw ciasto na około 15 minut, a następnie sprawdź jego konsystencję. Jeżeli będzie zbyt gęste, to dodaj mleka. Jeżeli będzie zbyt rzadkie, to dodaj mąki i ponownie wymiesza.
-
Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni dosłownie kilka minut z każdej strony. Powinny być cienkie i mieć średnicę około 10 centymetrów. Jeżeli lubisz większe naleśniki, to smaż na całej średnicy patelni.
-
Po usmażeniu naleśniki są gotowe do jedzenia. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, miodem, sosem owocowym, świeżymi owocami, czy też bitą śmietaną.
Tak przygotowane naleśniki bezglutenowe na sposób francuski przypadną do gustu małym i dużym.