Dieta bezglutenowa może być nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Wiele podstawowych produktów z powodzeniem możesz przygotować we własnym zakresie w domu. Należy do nich m.in. pieczywo bezglutenowe. W tym tekście sprawdzimy, w jaki sposób najlepiej piec pieczywo bezglutenowe. Na samym końcu artykułu przygotowaliśmy dla Ciebie szybki i sprawdzony przepis.
Pieczywo bezglutenowe, czyli jakie?
Na samym początku warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czym właściwie jest pieczywo bezglutenowe. Jak sama nazwa wskazuje to produkt, który nie zawiera w swoim składzie glutenu. Oznacza to, że tego typu chleb lub bułki muszą powstawać ze starannie dobranych mąk i innych półproduktów. Sprawdzonym wyborem są tu m.in. mąki: kukurydziana, ryżowa, sojowa, gryczana, czy też z uprawianego ekologicznie i wolnego od glutenu owsa. W sklepie z powodzeniem znajdziesz także mąki z prosa, czy też z amarantusa. Dla ułatwienia możesz kupić gotową mieszankę do pieczenia chleba bezglutenowego, jednak zawsze dokładnie zapoznaj się z jego składem. Wszystko po to, aby zminimalizować ryzyko występowania tych białek, zwłaszcza u osób z celiakią lub nietolerancja glutenu.
Czy pieczenie chleba bezglutenowego jest wymagające?
Tak naprawdę pieczenie chleba pozbawionego glutenu nie będzie większą filozofią, niż upieczenie pieczywa z tradycyjnych mąk. Z tym zadaniem poradzą sobie nawet osoby bez większego doświadczenia w kuchni lub nie do końca wierzące w swoje kulinarne zdolności. Wystarczą chęci i odpowiednie przygotowanie. Oczywiście musisz mieć też piekarnik. Kluczem do udanego pieczenia chleba bezglutenowego jest zachowanie proporcji oraz postępowanie zgodnie ze sprawdzoną recepturą, którą podamy Ci na końcu artykułu. Jeżeli krok po kroku wykonasz wszystko zgodnie z naszymi wskazówkami, to upieczesz aromatyczny i pyszny chleb bezglutenowy, który na stale zagości na Twoim stole. Szybko rozkochają się w nim również osoby, które na co dzień nie mają przeciwwskazań do spożywania produktów zawierających gluten.
Czego potrzebujesz? Składniki
Poniżej składniki na dwa bochenki chleba. Jeżeli chcesz upiec jeden, to podziel te składniki na pół. Składniki:
-
1000 g mąki bezglutenowej lub dedykowanej mieszanki na chleb bezglutenowy;
-
200 g ugotowanych i sprasowanych ziemniaków;
-
800 ml letniej wody (do rozpuszczenia drożdży);
-
30 g świeżych drożdży;
-
30 g cukru;
-
20 g soli;
-
6 łyżek oleju;
-
szczypta mąki ryżowej.
Jak przygotować pyszne pieczywo bezglutenowe?
Dla Twojego ułatwienia przepis przedstawiamy w formie kilkunastu kroków, które powinno się wykonywać w określonej sekwencji. Powodzenia.
-
W miseczce z letnią wodą rozpuść drożdże.
-
Mąkę lub mieszankę na chleb wymieszaj z ziemniakami, cukrem i solą, a następnie wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie. W trakcie powoli wlewaj sowę z drożdżami.
-
Pod koniec wyrabiania ciasta wlej olej.
-
Uformuj z ciasta dwie kulki, a następnie przełóż je do miski lub koszyczka oprószonego mąką ryżową.
-
Kulki warto wygładzić na górze i posypać szczyptą mąki ryżowej.
-
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia przez około godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Miseczkę przykryj ścierką.
-
Wyjmij kulki chleba na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Uformuj kulki, żeby przypominały chleb.
-
Tak przygotowane ciasto odstaw do ciepłego miejsca jeszcze na 30 minut.
-
Nagrzej piekarnik do temperatury 250℃ i umieść w piekarniku naczynie z wodą.
-
Chleb piecz przez 45 minut. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 200℃.
Pozostaw chleb do ostygnięcia i delektuj się pysznym pieczywem bezglutenowym.