Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba we własnym zakresie. W ten sposób odzyskujemy kontrolę nad tym, co jest w danym chlebie, a także możemy ograniczyć koszty związane z zakupem pieczywa. W przypadku osób na diecie bezglutenowej to także gwarancja tego, że w ich pieczywie nie będzie nietolerowanych białek. Domowy chleb możesz upiec na wcześniej przygotowanym zakwasie bez glutenu. To dobra alternatywa dla chlebów na drożdżach. Sprawdź nasz sprawdzony przepis na zakwas chlebowy bez glutenu.
Pieczywo na bezglutenowym zakwasie
Pieczywo na bezglutenowym zakwasie stanowi atrakcyjną alternatywę dla wypieków z wykorzystaniem drożdży. Tego typu zakwas można przygotować we własnym zakresie. Choć czas przygotowania chleba w ten sposób jest zdecydowanie dłuższy, to jednak jego smak wszystko wynagradza. Standardowo stworzenie zakwasu, a następnie upieczenie z niego chleba to proces kilkudniowy. Atutem zakwasu jest jednak to, że z jednej strony zakwasza i spulchnia ciasto, a z drugiej strony korzystnie wpływa na pracę jelit człowieka. W związku z tym spożywanie chleba na zakwasie bezglutenowym jest niezwykle ważne w przypadku osób, które na co dzień borykają się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Ponadto tego typu produkty wpływają korzystnie na odporność organizmu, a także zmniejszają ryzyko innych chorób związanych z jelitami. Zapraszamy do przygotowania domowego zakwasu bezglutenowego na bazie naszej sprawdzonej receptury.
Czego potrzebujesz do przygotowania zakwasu bez glutenu?
Jak sama nazwa wskazuje, tego typu zakwas pozbawiony jest glutenu. To białka naturalnie występujące w wielu zbożach, które jednak mogą powodować negatywne objawy u osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Kluczem do przygotowania zakwasu jest więc starannie dobranie składników. Przydadzą Ci się:
-
wybrana mąka bezglutenowa (polecamy kukurydziana lub ryżowa);
-
łyżeczka soku z cytryny;
-
łyżeczka cukru;
-
woda.
Jak przygotować bezglutenowy zakwas na chleb?
Przygotowanie bezglutenowego zakwasu na chleb nie jest skomplikowane. Dzięki temu poradzą sobie z tym nawet osoby, które na co dzień nie spędzają wiele czasu w kuchni. Zakwas przygotowujemy w dużym słoiku lub innym szklanym naczyniu. Powinno być w nim sporo miejsca, ponieważ zakwas będzie rósł. Poniżej przedstawiany krok po kroku nasz przepis.
-
Do słoika szklanego wsyp 100 g mąki, dodaj 100 ml wody, a następnie dodaj pozostałe składniki.
-
Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
-
Przykryj słoik ściereczką kuchenną lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce.
-
Po 12 godzinach zamieszaj i ponownie odstaw zakwas.
-
Po kolejnych 12 godzinach dodaj do niego 100 ml wody i 100 g mąki, zamieszaj i odstaw.
-
Powyższą sekwencję powtarzaj przez kilka dni.
-
Zakwas powinien być gotowy po około pięciu dniach.
-
Z przygotowanego zakwasu możesz upiec przepyszny chleb z jednego z naszych przepisów.
Zapraszamy do przygotowania zakwasu bezglutenowego we własnym zakresie i zasmakowania w przepysznym chlebie na jego bazie. Smacznego.