13

Bezglutenowy sernik królewski – przepis

Sernik królewski to jeden z cukierniczych rarytasów. Wiele osób uznaje go nawet za prawdziwego króla słodkich wypieków. Doskonale pasuje w towarzystwie sezonowych owoców, w tym m.in.: malin, truskawek, czy też borówek. Osoby borykające się z celiakię lub nietolerancją glutenu z powodzeniem mogą postawić na przepyszny bezglutenowy sernik królewski. Zapraszamy do zapoznania się z naszym sprawdzonym przepisem na ten smakołyk.

Sernik dla każdego

Są ciasta, które smakują praktycznie każdemu. Właśnie taki jest sernik królewski. Tak naprawdę trudno nie lubić dobrze przygotowanego sernika ze starannie dobranych i świeżych produktów. Jego smakiem cieszą się zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Ciasto to może być doskonałym wyborem jako poczęstunek dla gości, smakołyk do porannej kawy, czy też poczęstunek przygotowany do pracy z okazji urodzin lub awansu. To bezpieczny wybór, ponieważ większość osób go uwielbia. Wpływa to na jego uniwersalność i fakt, że pasuje na każdą możliwą okazję. Osoby, które na co dzień stosują dietę bezglutenową, również mogą przygotować przepyszny sernik. W prezentowanym przez nas przepisie wykorzystujemy mąkę i kakao bezglutenowe. Dzięki temu sernik królewski jest w stu procentach bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu i celiakią. Przypadnie do gustu także osobom, które na co dzień swobodnie spożywają gluten. Zapraszamy do zapoznania się z naszą skuteczną recepturą.

Składniki na bezglutenowy sernik królewski

Przygotowanie bezglutenowego sernika królewskiego jest bardzo podobne do tego, jak wygląda to w przypadku tradycyjnego sernika. Dla Twojej wygody składniki podzieliliśmy na te, które potrzebne są do zrobienia masy serowej i te, których potrzebujesz do kruchego ciasta. Zapraszamy.

Składniki na masę serową:

  • 1-1,2 kg dobrze zmielonego twarogu;

  • 120 g cukru;

  • 4-5 jajek;

  • 15 g cukru waniliowego bez glutenu;

  • 60 g rozpuszczonego masła

  • 150 g waniliowego budyniu.

Składniki na kruche ciasto:

  • 120-150 g mąki bezglutenowej kukurydzianej;

  • 100-120 g mąki ziemniaczanej;

  • 150 g zimnego masła;

  • 40 g kakao ciemnego bezglutenowego;

  • 2 żółtka;

  • 100 g cukru;

  • 2 łyżki wody.

Jak przygotować sernik królewski bez glutenu?

Poniżej krok po kroku przedstawiamy, jak przygotować przepyszny sernik królewski bez glutenu. To doskonały wybór dla osób, które na co dzień stosują dietę bezglutenową. Wykonaj przepis zgodnie ze wskazówkami i rozsmakuj się w naszym serniku. Powodzenia.

  1. Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto kruche. Masło powinno być pokrojone w kostkę. Następnie ręcznie zagniataj ciasto, aż uzyskasz plastyczną masę.

  2. Ciasto podziel na dwie części.

  3. Jeden kawałek ciasta rozłóż na tortownicy i wstaw na około pół godziny do lodówki.

  4. Drugie ciasto owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki.

  5. Po pół godziny ciasto z lodówki wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w 180°C.

  6. Następnie wyjmij tortownicę i zostaw ciasto do ostudzenia.

  7. Składniki na masę serową włóż do miski. Następnie miksuj je na gładko. Przygotowaną masę przełóż na spód wystudzonego ciasta.

  8. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na grubych oczkach bezpośrednio nad tortownicą z masą.

  9. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na około 1,5 godziny w temperaturze 170°C.

  10. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i zostaw w nim ciasto.

  11. Po wystudzeniu ciasto schładza się w lodówce.

  12. Przygotowany sernik udekoruj malinami lub innymi sezonowymi owocami.

Tak przygotowany sernik królewski szybko zniknie z tortownicy. To przepyszne ciasto na każdą okazję. Smacznego.

Komentarze zostały wyłączone.