12

Bezglutenowa focaccia – przepis na focaccię

Włoska focaccia to danie, które uwielbiane jest na całym świecie. Wielu osobom przypomina ona pizze, choć oczywiście nią nie jest. Na wierzchu focacci można położyć dowolnie wybrane składniki, w zależności od swoich potrzeb i upodobań. Aby rozsmakować się we włoskiej kuchni, nie musisz wybierać się na Półwysep Apeniński. Przepyszną i bezglutenową focaccię możesz wykonać w domowych warunkach. To doskonały wybór do pracy, na obiad, czy też na przyjęcie. Zapraszamy do zapoznania się z naszą sprawdzoną recepturą na przepyszną focaccię na każdą okazję.

Czym dokładnie jest focaccia?

To jeden z klasyków włoskiej kuchni. Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa, którego przygotowanie jest bardzo podobne do pizzy. Ostatecznie oba dania się nieco różnią, ponieważ tradycyjna focaccia jest zdecydowanie grubsza. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak z powodzeniem może być również serwowana na zimno. Podczas wykonywania przepisu ważne jest to, że ciasto na focaccie musi postać dłużej, niż to na pizzę. Następnie przed włożeniem do pieca się je dziurawi. Smaczna focaccia to doskonały wybór na każdą okazję. Można wykorzystać ją jako dodatek do dań, jako główne danie, czy też jako przekąskę na imprezę. Na zimno doskonale sprawdza się wzięta do pracy lub szkoły.

Wyjątkowym smakiem focacci mogą cieszyć się także osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Wszystko za sprawą szerokiego wyboru mąk bezglutenowych, które wybiera się do jej przygotowania. Zapraszamy na nasz sprawdzony i prosty przepis na włoską focaccię bezglutenową.

Składniki potrzebne do upieczenia bezglutenowej focacci

Sam przepis nie jest bardzo skomplikowany i nie wymaga przygotowania wielu składników. W naszym wariancie proponujemy prostą włoską focaccię z suszonymi pomidorami, ziołami i oliwkami. Ostatecznie wybór dodatkowych składników zależy od Ciebie. Do przygotowania focacci potrzebujesz takich składników jak:

  • 3 szklanki wybranej mąki bezglutenowej lub gotowej mieszanki;

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży;

  • 2 szklanki ciepłej wody;

  • kilka łyżek oliwy z oliwek;

  • pół szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki;

  • pół szklanki pomidorów suszonych lub koktajlowych w kawałkach;

  • szczyptę soli;

  • 1-2 łyżeczki wybranych suszonych ziół (np. oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie).

Jak przygotować bezglutenową focaccię?

Tak jak już wspominano, przepis nie jest skomplikowany i z powodzeniem poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby w kuchni. Kluczem jest postępowanie zgodnie z przepisem. Poniżej podajemy go krok po kroku. Powodzenia.

  1. Przygotowaną mąkę lub mieszankę wymieszaj z solą i drożdżami.

  2. Do miski nalej ciepłej wody. Następnie dodawaj po łyżce mąki z drożdżami, cały czas miksując. Wszystko po to, aby nie powstały grudki ciasta. Po połączeniu składników ciasto powinno być luźne.

  3. Po wymieszaniu składników dodaj do nich pokrojone oliwki i pomidory, a następnie wymieszaj drewnianą łyżką.

  4. Przelej masę do foremki prostokątnej na ciasto, a na koniec posyp wybranymi ziołami. Przykryj ciasto przewiewną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a czas zależy od indywidualnych warunków w domu.

  5. Gdy ciasto wyrośnie, nakuj je i wstaw je do nagrzanego do 200°C piekarnika. Czas pieczenia to około 30 minut, ale ciasto warto sprawdzać patyczkiem lub długim nożem. Czasem warto zostawić je w piekarniku nieco dłużej.

  6. Po ostygnięciu focaccia jest gotowa do jedzenia.

Zapraszamy do rozsmakowania się z nami we włoskiej kuchni. Bezglutenowa focaccia to prawdziwy hit, który sprawdzi się na każdą okazję. Smacznego.

Komentarze zostały wyłączone.