placki ziemniaczane

Bezglutenowe placki ziemniaczane z mąką gryczaną przepis

Placki ziemniaczane to przepis, który większość Polaków zna już od dzieciństwa. Do przygotowania tego dania nie potrzeba wielu składników, a same placki można podawać na wiele sposobów. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy oryginalny przepis na ten rarytas w wersji bezglutenowej. W nim do ziemniaków dodajemy starannie dobraną mąkę gryczaną. Zapraszamy do zapoznania się z naszą recepturą oraz do wypróbowania jej w domowych warunkach.

Placki ziemniaczane to ponadczasowy hit

Choć ludzie spierają się co do tego, z jakimi dodatkami placki ziemniaczane smakują najlepiej, to jednak jedno się nie zmienia. Od lat danie to uznawane jest za ponadczasowy hit i regularnie gości w większości polskich domów. Można podawać je na wytrawnie i na słodko, a to zależy już tylko od Twoich preferencji smakowych. Na naszym portalu przygotowaliśmy szybki i prosty w wykonaniu przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane z mąką gryczaną. To zdrowa alternatywa dla osób, które na co dzień nie mogą spożywać glutenu z powodu problemów zdrowotnych lub wyeliminowały ten składnik zgodnie ze swoimi przekonaniami. Od teraz możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem placków ziemniaczanych z mąką gryczaną w wersji bezglutenowej.

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania placków?

Atutem tego przepisu jest to, że składa się z niewielu składników, które są powszechnie dostępne. Większość z nich posiadamy w swoim domu, więc gotowanie nie wymaga długich przygotowań. Podstawowe składniki placków ziemniaczanych w naszej wersji to:

  • 2 kg ziemniaków

  • 2 cebule;

  • 8 łyżek bezglutenowej mąki gryczanej;

  • 4 sztuki jajek;

  • 8 łyżek bezglutenowego koncentratu mąki;

  • 2 łyżeczki soli;

  • odrobina pieprzu do smaku.

Podane proporcje wystarczą na około 35-40 placków. To składniki na czyste placki ziemniaczane w wersji na wytrawnie. Od Ciebie zależy to, czy zjesz je na sucho, czy w towarzystwie dodatków. Mogą to być m.in.: leczo warzywne, kwaśna śmietana, twaróg i inne produkty spożywcze.

Smażenie placków krok po kroku

Do przygotowania smacznych bezglutenowych placków ziemniaczanych potrzebujesz odrobiny chęci i podstawowych akcesoriów kuchennych. Poniżej przedstawiamy cały przepis krok po kroku. Zastosuj się do niego, a wyjdą Ci smaczne i aromatyczne placki z mąką gryczaną, które na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.

  2. Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.

  3. Starte ziemniaki i cebulę wymieszaj ze sobą w naczyniu.

  4. Do warzyw dodaj jajka, sól, odrobinę pieprzu i mieszankę mąk.

  5. Całość wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki lub szpatułki.

  6. Na patelni rozgrzej olej.

  7. Placki formułuj na patelni za pomocą łyżki i lekko je spłaszcz.

  8. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor i nie będą surowe.

  9. Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

  10. Tak przygotowane danie możesz podawać w wersji podstawowej lub z dowolnie wybranymi wytrawnymi dodatkami.

Nasz przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane z dodatkiem mąki gryczanej jest prosty w przygotowaniu. Gdy raz go wypróbujesz, to często będziesz do niego wracać. Smacznego.

Komentarze zostały wyłączone.