Placki ziemniaczane to przepis, który większość Polaków zna już od dzieciństwa. Do przygotowania tego dania nie potrzeba wielu składników, a same placki można podawać na wiele sposobów. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy oryginalny przepis na ten rarytas w wersji bezglutenowej. W nim do ziemniaków dodajemy starannie dobraną mąkę gryczaną. Zapraszamy do zapoznania się z naszą recepturą oraz do wypróbowania jej w domowych warunkach.
Placki ziemniaczane to ponadczasowy hit
Choć ludzie spierają się co do tego, z jakimi dodatkami placki ziemniaczane smakują najlepiej, to jednak jedno się nie zmienia. Od lat danie to uznawane jest za ponadczasowy hit i regularnie gości w większości polskich domów. Można podawać je na wytrawnie i na słodko, a to zależy już tylko od Twoich preferencji smakowych. Na naszym portalu przygotowaliśmy szybki i prosty w wykonaniu przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane z mąką gryczaną. To zdrowa alternatywa dla osób, które na co dzień nie mogą spożywać glutenu z powodu problemów zdrowotnych lub wyeliminowały ten składnik zgodnie ze swoimi przekonaniami. Od teraz możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem placków ziemniaczanych z mąką gryczaną w wersji bezglutenowej.
Jakie składniki potrzebne są do przygotowania placków?
Atutem tego przepisu jest to, że składa się z niewielu składników, które są powszechnie dostępne. Większość z nich posiadamy w swoim domu, więc gotowanie nie wymaga długich przygotowań. Podstawowe składniki placków ziemniaczanych w naszej wersji to:
-
2 kg ziemniaków
-
2 cebule;
-
8 łyżek bezglutenowej mąki gryczanej;
-
4 sztuki jajek;
-
8 łyżek bezglutenowego koncentratu mąki;
-
2 łyżeczki soli;
-
odrobina pieprzu do smaku.
Podane proporcje wystarczą na około 35-40 placków. To składniki na czyste placki ziemniaczane w wersji na wytrawnie. Od Ciebie zależy to, czy zjesz je na sucho, czy w towarzystwie dodatków. Mogą to być m.in.: leczo warzywne, kwaśna śmietana, twaróg i inne produkty spożywcze.
Smażenie placków krok po kroku
Do przygotowania smacznych bezglutenowych placków ziemniaczanych potrzebujesz odrobiny chęci i podstawowych akcesoriów kuchennych. Poniżej przedstawiamy cały przepis krok po kroku. Zastosuj się do niego, a wyjdą Ci smaczne i aromatyczne placki z mąką gryczaną, które na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.
-
Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
-
Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
-
Starte ziemniaki i cebulę wymieszaj ze sobą w naczyniu.
-
Do warzyw dodaj jajka, sól, odrobinę pieprzu i mieszankę mąk.
-
Całość wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki lub szpatułki.
-
Na patelni rozgrzej olej.
-
Placki formułuj na patelni za pomocą łyżki i lekko je spłaszcz.
-
Smaż po kilka minut z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor i nie będą surowe.
-
Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
-
Tak przygotowane danie możesz podawać w wersji podstawowej lub z dowolnie wybranymi wytrawnymi dodatkami.
Nasz przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane z dodatkiem mąki gryczanej jest prosty w przygotowaniu. Gdy raz go wypróbujesz, to często będziesz do niego wracać. Smacznego.