POMOC

SPIS TREŚCI

  1. O co chodzi
  2. Jakie przepisy publikujemy?
  3. Czemu warto dołączyć?
  4. Oznaczenie alergenów i kategorii przepisów
  5. Kto może dodawać przepisy?
  6. Jak dodać bloga do Serwisu?
  7. Jak działa pobieranie przepisów z blogów i przypisywanie kategorii oraz braku alergenów?
  8. Co to jest Przepiśnik i jak dodać przepis nie będąc Blogerem?
  9. W jakiej kolejności wyświetlają się przepisy?
  10. Czy przepisy są moderowane?
  11. Jak zgłosić źle oznaczony przepis?
  12. Kategorie i sposób wyszukiwania
  13. Co to jest Sitko?
  14. Akcje kulinarne
  15. Dlaczego nie widać moich wpisów?
  16. Dlaczego nie widać zdjęć z moich wpisów?

O co chodzi

Przesiane.pl to agregator blogów, na którym codziennie publikowane są przepisy pochodzące z polskiej blogosfery kulinarnej. W serwisie mogą też dodawać swoje przepisy Użytkownicy, którzy nie prowadzą własnego bloga.

Jakie przepisy publikujemy?

Wszystkie przepisy publikowane na Przesiane.pl są przepisami bezglutenowymi – wg deklaracji Użytkowników, którzy je dodali (definicja „przepisu bezglutenowego” znajduje się w Regulaminie Serwisu).

Czemu warto dołączyć?

  • pomożesz zbudować bazę przepisów bezglutenowych i dla alergików
  • możesz zbierać swoje ulubione przepisy, grupować je w swoim Sitku oraz udostępniać innym
  • możesz w łatwy sposób obserwować ulubione blogi i Przepiśniki Użytkowników
  • możesz brać udział w akcjach kulinarnych i promować w ten sposób swojego bloga i przepisy
  • zwiększysz ruch na swoim blogu i zdobędziesz nowych czytelników
  • nie musisz zakładać bloga, by publikować swoje przepisy – zrobisz to dzięki założeniu w Serwisie swojego Przepiśnika

Oznaczenie alergenów i kategorii przepisów

Dzięki oznaczeniom łatwo można znaleźć przepisy wolne od najczęstszych alergenów: bez glutenu, cytrusów, drożdży, gorczycy, jajek, kakao, kukurydzy, laktozy, orzechów, ryb i owoców morza, ryżu, selera, sezamu, soi oraz bez cukru.

Natomiast dzięki dodatkowym kategoriom można znaleźć przepisy zgodne z dietami wegetariańską i wegańską.

Kto może dodawać przepisy?

Przesiane.pl publikuje przepisy pochodzące z dwóch źródeł: z blogów kulinarnych oraz wprowadzone przy pomocy formularza znajdującego się w Menu w zakładce „Przepiśnik” (dostępny dla zalogowanych Użytkowników) . Swoje przepisy może więc dodać każdy Użytkownik, nawet jeśli nie jest blogerem kulinarnym.

Jak dodać bloga do Serwisu?

Wystarczy utworzyć konto w Serwisie i po zalogowaniu skorzystać z zakładki „dodaj bloga”. Żeby przepisy z bloga były pobierane konieczne jest umieszczenie na blogu jednego z bannerów Przesiane.pl (do pobrania tutaj).

Jak działa pobieranie przepisów z blogów i przypisywanie kategorii oraz braku alergenów?

Wpisy pojawiające się na zarejestrowanych w serwisie blogach pobierane są automatycznie, do ok. pół godziny po ich publikacji na blogu. Pobrana zostanie również część wpisów archiwalnych, opublikowanych przed rejestracją Użytkownika w Serwisie, jeśli są one dostępne w kanale RSS bloga.

Przepisy widoczne są po zalogowaniu na koncie Blogera (przepisy oczekujące), gdzie należy zaznaczyć, których alergenów nie ma w danym przepisie. Na stronie Przesiane.pl publikowane są wyłącznie linki do wpisów w których zaznaczono brak glutenu (przepisy opublikowane). Po zaakceptowaniu przez Moderatora link do wpisu otrzymuje dodatkowo status wpisu sprawdzonego.

Jeśli Bloger przez dłuższy czas i mimo wiadomości z przypomnieniami nie zaznaczy obecności alergenów, może to zrobić Moderator.

Co to jest Przepiśnik i jak dodać przepis nie będąc Blogerem?

Przepiśnik to rodzaj Twojego małego bloga w Serwisie Przesiane. Wystarczy utworzyć konto w Serwisie i po zalogowaniu skorzystać z funkcji „dodaj przepis” w zakładce „Przepiśnik”. Przepisy widoczne będą na koncie Użytkownika (przepisy oczekujące) gdzie należy zaznaczyć, których alergenów nie ma w danym przepisie. Można to też zrobić na etapie wpisywania przepisu. Na stronie Przesiane.pl publikowane są wyłącznie przepisy, w których zaznaczono brak glutenu (przepisy opublikowane). Po zaakceptowaniu przez Moderatora przepis otrzymuje dodatkowo status wpisu sprawdzonego.

Jeśli Użytkownik przez dłuższy czas i mimo wiadomości z przypomnieniami nie zaznaczy obecności alergenów, może to zrobić Moderator.

Dzięki Przepiśnikowi możesz w łatwy sposób publikować swoje przepisy i udostępniać je znajomym, bez potrzeby prowadzenia bloga.

W jakiej kolejności wyświetlają się przepisy?

Przepisy w których oznaczono zawartość alergenów wyświetlane są w kolejności chronologicznej, zgodnie z datą publikacji na blogu lub w Przepiśniku. Warto od razu zaznaczyć brak alergenów w przepisie, by trafił na pierwszą stronę z najnowszymi przepisami. W przeciwnym wypadku może po oznaczeniu pojawić się na dalszych stronach, pokazujących starsze przepisy.

Czy przepisy są moderowane?

Zależy nam na rzetelnym oznakowaniu przepisów, dlatego sprawdzamy zgodność zadeklarowanego przez Użytkownika braku alergenów ze składnikami znajdującymi się w przepisie. Przepisy sprawdzone otrzymują status „wpis sprawdzony” .

Jeżeli mimo to trafisz na przepis, który według Ciebie został źle oznaczony, możesz nam to zgłosić, a my go zweryfikujemy.

Jak zgłosić źle oznaczony przepis?

Przy każdym przepisie znajduje się ikonka koperty. Jeśli widzisz źle oznaczony przepis, kliknij na nią i w wiadomości napisz nam której kategorii lub alergenu dotyczy błąd.

Kategorie i sposób wyszukiwania

Możesz jednocześnie wyszukać przepisy należące do kilku kategorii – np. wegańskie, bez soi, bez laktozy, bez cukru i zawierające w tytule lub treści szukane słowo kluczowe. Wyświetlą się przepisy spełniające wszystkie zadane kryteria.

Co to jest Sitko?

Sitko to miejsce, w którym możesz zbierać ulubione przepisy z Serwisu, przesiane pod kątem Twoich preferencji. Jeśli oznaczysz Sitko jako publiczne, będzie ono też widoczne dla innych Użytkowników strony.

Akcje kulinarne

Akcje kulinarne polegają na tworzeniu przez Użytkowników przepisów na zadany przez autora temat i zbieraniu ich w jednym miejscu. Czas ich trwania jest wyznaczony przez autora. Każdy zarejestrowany Użytkownik może stworzyć swoje akcje i brać udział w innych akcjach. Do akcji można dodawać wszystkie przepisy które spełniają jej warunki. Biorąc udział w akcjach możesz zwiększyć liczbę osób odwiedzających Twojego bloga i zainspirować się do stworzenia nowego przepisu.

Dlaczego nie widać moich wpisów?

Przepisy pobierane są z blogów w ciągu ok. pół godziny od ich opublikowania. Czas ten może się wydłużyć z powodów technicznych. Jeśli czekasz zbyt długo, skontaktuj się z Administratorem poprzez system wewnętrznych wiadomości lub napisz na adres kontakt at przesiane dot pl.

Dlaczego nie widać zdjęć z moich wpisów?

Serwis pobiera zdjęcia w formatach jpg i png o wymiarach minimalnych 200x300 pikseli. Jeśli mimo spełnienia tych wymagań Twoje zdjęcia nie są wyświetlane, skontaktuj się z Administratorem poprzez system wewnętrznych wiadomości lub napisz na adres kontakt at przesiane dot pl.